Sådan finder du den bedste soundbar
Er du ved at være træt af den slatne lyd, som dit TV slynger ud i stuen? Savner du mere bund og bas under eksplosionerne i actionfilmen, eller en mere klar og bombastisk lyd, når du hører musik til festen?
En soundbar er en speciel højtaler, som du kan koble til dit TV, din tablet eller smartphone. Den bliver primært brugt som et forbedrende alternativ til de indbyggede højtalere i dit TV, som sædvanligvis ikke leverer den allerbedste lyd på markedet.
I denne omfattende guide ser vi nærmere på nogle af de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, når du skal vælge din kommende soundbar.
Vi kommer blandt meget andet omkring emner såsom bluetooth-forbindelser, design og stil, mulighed for surround osv.
Men lad os lægge ud med den evigt kyniske og kolde debat om pris vs. kvalitet:
Indholdsfortegnelse
- 1 Soundbar test: Kan det betale sig at være nærig?
- 2 Hvordan er dit TV-setup?
- 3 Vil du bruge din soundbar til andet end TV’et?
- 4 Surround sound? Tænk forud for købet
- 5 Ægte surround eller ej?
- 6 Trådløst eller ej – fordele og ulemper
- 7 Hvor vigtig er den dybe lyd for dig?
- 8 Overvej stil og design
- 9 Stor eller lille soundbar?
- 10 Læs andre forbrugeres anmeldelser
- 11 Kort oversigt over de 15 førende producenter af soundbars
Soundbar test: Kan det betale sig at være nærig?
”Pris og kvalitet hænger sammen” – en af de største salgsbaskere i nyere tid. Selvom sætningen efterhånden er en gennemtæsket kliché, så er den alligevel en kliché af en årsag.
Det gælder også, når du skal vælge soundbar. Pris og kvalitet hænger nemlig sammen i denne sammenhæng, og måske på en mere vigtig måde end med andre forbrugsting.
Når du køber en soundbar, så er den primære grund typisk, at du ønsker bedre lyd, end du i forvejen får ud af dit TV. Hvis du er fedtet med pengepungen, så får du alt andet lige også en ringere lydkvalitet med din billige soundbar.
Grunden til, at det her giver mening at tale om pris og kvalitet, er, at det giver absolut nul mening at bruge penge på bedre lyd end i dit TV, hvis du går så langt ned i pris, at lyden alligevel ikke bliver bedre.
Hvis du ingen lyd havde i forvejen, så kunne vi diskutere, om det måske gav mening med en billig soundbar – men når du ønsker at forbedre din nuværende lyd, så giver det altså bedst mening at investere lidt ekstra og få noget udstyr, som rent faktisk giver dig dét, du var på udkig efter i første omgang.
Hvordan er dit TV-setup?
Når du skal vælge din kommende soundbar, så kan det være en fordel at tænke lidt over, hvordan dit setup af TV og evt. andet udstyr ser ud i øjeblikket. Eller i hvert fald, hvordan du ønsker, det skal se ud, når du også får din soundbar.
Der findes nemlig overordnet set to forskellige typer af soundbars, når vi taler design; der er hhv. ophængte soundbars og sokkelmonterede soundbars – eller lydsokler, som de også kaldes.
Den primære forskel på en soundbar og en lydsokkel er, at soundbaren er slank i sit design, mens soklen er dybere og mere rummelig.
Det betyder, at en soundbar passer godt som væghængt udstyr under et væghængt TV. Og omvendt egner en lydsokkel sig godt på et TV-bord eller lignende TV-møbel, hvor den kan stå under eller foran dit TV, som også står på bordet.
Så længe du har plads til din udsete soundbar, så kan du sådan set frit vælge mellem væghængte eller stående modeller. Men sørg for at tænke det endelige setup ind i dit valg af soundbar, så du har god plads til den under, over eller foran dit TV.
Vil du bruge din soundbar til andet end TV’et?
En soundbar er først og fremmest tiltænkt dit TV – ser du en film eller en serie og ønsker lidt (eller meget) bedre lyd til billederne, så klarer soundbaren opgaven.
Men en soundbar kan også bruges til andre formål end at se TV og film. De bedre soundbars giver rigtig god lyd og kan derfor snildt bruges som musikanlæg til fester o. lign.
Når du hører musik på din soundbar, så kan du måske have behov for at kunne koble din mobil eller tablet til via bluetooth. Er dette tilfældet, så skal du selvfølgelig være opmærksom på, om din udsete soundbar rent faktisk har integreret bluetooth-forbindelse.
En bluetooth soundbar har også den fordel, at den nemt kan flyttes rundt i hjemmet og styres via din mobil eller tablet. Det kan være praktisk, hvis du vil flytte hyggen eller festen til et andet rum end stuen, hvor den almindeligvis er placeret.
Ovenstående er selvfølgelig også muligt, selv hvis din soundbar ikke har indbygget bluetooth-forbindelse. Så skal du bare være opmærksom på, at du skal koble din tablet, mobil eller anden enhed til soundbaren på anden vis, f.eks. via aux-kabel.
Dernæst skal du være opmærksom på, om den model, du har kig på, også har andre indgange end den, som passer til dit TV. Det kan være aux, HDMI eller andet.
Dette kan være nyttigt, hvis du vil koble andre enheder til din soundbar – f.eks. hvis du ønsker at koble den sammen med et anlæg, AV-udstyr, en cd-, dvd- eller blueray-afspiller.
Surround sound? Tænk forud for købet
En god soundbar har som regel indbygget en form for surround sound. Det fungerer som et alternativ til stereolyden, og den kommer mere ud og rundt i rummet.
Men hvis du ønsker at opsætte et rigtig surroundanlæg, så hav dette i tankerne, når du investerer i din soundbar.
Den skal være kompatibel i forhold til at tilsluttes andre enheder, herunder et surroundanlæg. Undersøg, om soundbaren har de nødvendige udgange.
Dette er ikke altid tilfældet, da tendensen inden for soundbars og lydudstyr til TV’et generelt går i retning af mere enkle løsninger og dermed og færre tilslutningsmuligheder i soundbaren.
Ægte surround eller ej?
Der findes dog også modeller på markedet, hvor der medfølger baghøjtalere, så du kan opsætte et ægte surroundsystem i stedet for det mere kunstige, som soundbaren alene leverer.
Her er vi lidt igen tilbage i snakken om pris vs. kvalitet. Skal du have ekstra højtalere med, så du kan få den helt rigtig surroundsound-oplevelse, så skal du også være klar på at lægge lidt flere penge end ellers.
Det er en overvejelse, du skal gøre dig, og det afhænger kun af dine personlige behov og selvfølgelig lidt af din pengepung.
Som udgangspunkt kan man sige, at hvis du ser mange film med storslået lyd – f.eks. actionfilm og adventurefilm -, så kan det give god mening med en lyd i topkvalitet med surround.
Omvendt er det ikke altid nødvendigt, hvis du mest bruger dit TV til mere hyggelige film og serier samt underholdningsprogrammer, nyheder osv.
Den Store Bagedyst eller vejrudsigten er måske ikke lige det fedeste i surround.
Trådløst eller ej – fordele og ulemper
En anden ting, du skal være opmærksom på ved valg af soundbar, er om den skal være trådløs eller ej. Der er nemlig fordele og ulemper ved begge løsninger, og det afhænger egentlig af, hvor brugervenligt du ønsker, at din soundbar og opsætningen af systemet skal være.
Fordele ved trådløs soundbar:
- Nem at sætte op
- Meget brugervenlig
- Kan let flyttes rundt fra rum til rum
- Ingen behov for at skjule ledninger
Fordele ved soundbar med kabler:
- Mere stabil lyd og tilslutning (selvom de fleste trådløse soundbars i god kvalitet ikke har disse problemer)
- Som regel billigere end trådløse modeller
Som det fremgår herover, så er der en række klare fordele ved at vælge en trådløs soundbar over en model med kabler. Dog kan du spare nogle penge ved at vælge sidstnævnte – her skal du blot være indstillet på, at der lige skal trækkes et par kabler i starten.
Men hvis du er lidt teknisk anlagt eller bare er en haj til at følge brugsmanualer, så kan det give rigtig god mening med en model med kabler. Så kan du med fordel vælge at bruge besparelsen på at investere i en endnu bedre model eller et udvidet surround system.
Hvor vigtig er den dybe lyd for dig?
Eksplosioner, voldsomt uvejr, tunge trommer og dybe basgange. Der er mange lyde i både film og kraftig musik, som simpelthen fungerer bedst med en ordentlig, dyb bas i dit lydanlæg.
Dette skal du tage højde for, når du vælger din kommende soundbar.
Har du hang til at se mange film eller høre meget musik på dit anlæg, så bør du overveje at investere i en af følgende tre løsninger:
- Soundbar med medfølgende ekstern subwoofer
- Soundbar med mulighed for at tilslutte ekstern subwoofer
- Soundbar med indbygget subwoofer
Hvis du vælger en meget spinkel model, så skal du også forvente, at lyden er mere tynd i det. Du får mest mellemtoner og diskant med, og derfor opnår du heller ikke den samme fulde, runde og dybe lyd, som du måske kommer til at savne ved netop film og musik.
Ligesom ved valg af surround eller ej, så kan der også her være mening i at vælge en mere spinkel og mere billig soundbar uden subwoofer.
Ser du mest underholdningsprogrammer eller programmer primært med tale, så vil nok ikke savne de dybe basfrekvenser i lige så høj grad og kan dermed spare lidt penge på dén front.
Overvej stil og design
Dette punkt er ikke blandt de allervigtigste overvejelser, du skal gøre dig. Men det kan alligevel give mening at tænke stil og design på din soundbar ind i valget, hvis du alligevel har tænkt dig at investere lidt penge i god lyd derhjemme.
Der findes et utal af producenter af soundbars og endnu flere modeller. Nogle er små, nogle er store. Nogle er afrundede, nogle er firkantede. Så er der alle farverne at vælge imellem. Og derudover kommer de også i både ordinære og mere eksklusive designs.
Kort sagt: Der er noget for enhver smag.
Du kan så overveje, hvordan din smag er. Tænk eventuelt resten af din indretning ind i valget – i hvert fald indretningen i det rum, du vil bruge din soundbar oftest (hvilket som regel er i stuen ved TV’et).
Har du et mindre TV, så er en meget stor soundbar måske lidt i overkanten. Har du en meget farverig indretning, jamen så kunne en soundbar i en fancy farve måske give god mening – i stedet for en almindelig sort eller grå model.
Under alle omstændigheder kan du i hvert fald sørge for at ose lidt rundt blandt mærker, forhandlere og modeller, før du vælger. Der er nemlig rigeligt af designs at tage af, og måske er favoritten lige om hjørnet.
Stor eller lille soundbar?
Dette afsnit hænger en smule sammen med ovenstående, hvor vi kom ind på overvejelser om design og stil på din soundbar.
Selvom størrelsen efter sigende ikke har noget at sige i visse andre henseender, så kan den imidlertid være vigtig, når det gælder soundbars.
Størrelsen på soundbaren er nemlig også en faktor, du bør have in mente, når du skal vælge din kommende lydallierede i hjemmet.
Én ting er det kosmetiske, altså ren og skær udseende. Noget andet er lydens dybde, farve og tyngde. Her betyder størrelsen en del, da en meget lille og spinkel soundbar i sagens natur ikke kan rumme store højtalermembraner eller dybe bashøjtalere.
Som vi også har været lidt inde på tidligere i guiden, så kan du altid supplere med en subwoofer for en dybere og mere fuldendt lyd – men dette kan være en dyrere løsning end at gå med en større soundbar med indbygget bashøjtaler fra starten.
Så hvis dit budget ligger sådan midt imellem, så kan du overveje en stor soundbar med god bas fremfor et anlæg med tilhørende subwoofer.
Læs andre forbrugeres anmeldelser
Et afsluttende, enkelt og meget brugbart råd kan være at læse anmeldelser af specifikke soundbar modeller.
Andre mennesker har købt og brugt produkterne før dig, og du kan med fordel drage nytte af deres erfaringer. Mange webshops – både danske og internationale – har åbent for kundeanmeldelser, ikke kun af webshoppen selv, men også af de enkelte produkter.
Det kan give god mening at sætte lidt tid af til at læse andre brugeres vurdering af din udsete soundbar. Måske dukker der nogle tendenser op, hvor flertallet er utilfredse med diskanten på model A, mens andre ikke er helt oppe at ringe over bluetooth-forbindelsen på model B, osv.
Det tager lidt ekstra tid, men hvis du i forvejen har planer om at spendere lidt ekstra på den gode lyd, så kan du lige så godt sætte dig lidt ind i, hvad andre mener om produktet, før du køber.
Kort oversigt over de 15 førende producenter af soundbars
Afslutningsvis har vi samlet en lille oversigt til dig, som viser dig nogle af de største og førende producenter inden for soundbars. Du kender formentlig til en del af mærkerne i forvejen, da de også gør sig i andet TV- og lydudstyr.
Oversigt over 15 bemærkelsesværdige soundbar-producenter sorteret efter gennemsnitlig popularitet:
- Samsung
- Sonos
- LG
- Bose
- Sony
- Yamaha
- Philips
- JBL
- Denon
- JVC
- Panasonic
- Harman Kardon
- Libratone
- B&O
- Bluesound