Breaking Bad

I Breaking Bad-serien følger vi det umage makkerpar, Walter White og Jesse Pinkman, der producerer og sælger det kemiske stof, metamfetamin.
Oversigt over denne side:

 

Det handler Breaking Bad om:

Serien Breaking Bad blev for første gang sendt i 2008, og foreløbigt er den allerede udkommet i 5 sæsoner.

Den foregår i byen Albuquerque i New Mexico, USA, og seriens hovedperson hedder Walter White. Han er en lovlydig og halvkedelig familiefar og kemilærer på den lokale highschool, men da han finder ud af, at han har uhelbredelig lungekræft, træffer han et usædvanligt valg. Sammen med sin gamle elev, Jesse Pinkman, begynder han at producere metamfetamin – et farligt, kemisk stof, som kan sælges til en høj pris.

Breaking Bad
Breaking Bad

Oprindeligt starter han den risikable forretning for at kunne lave en stor opsparing til sin kone og sin søn, men snart bliver forretningen en dobbelt identitet, som han driver under navnet “Heisenberg”. I serien følger vi hans forretning, hans frygt for at blive opdaget og hans tiltagende lungekræft.

Sæson 1

I starten af sæson 1 ser vi, hvordan Walter White (Walt) lever et fredeligt liv. Han bor med sin gravide kone, Skyler, og sin søn, Walter Jr., som lider af den kronisk hjerneskade, som skader hans tale- og bevægelsesfærdigheder. Walt lever et pænt og harmonisk familieliv, men han er modsat ikke særligt populær på skolen, hvor han ikke tjener stor respekt, hverken fra elever eller fra kolleger i sit arbejde som kemilærer på den highschool, hvor også sønnen Walter Jr. går.

For at tjene ekstra penge til sin familie arbejder han også i en bilvask, hvor han en dag bliver ydmyget af en elev, der kommer for at få vasket sin dyre bil.

På dagen efter sin 50-års fødselsdag finder Walt ud af, at han lider af megen fremskreden lungekræft. Denne besked får ham til at genoverveje sit liv. Gennem sin svoger, Hank Schrader, som er politimand, får han kendskab til det populære, men også farlige, stof, metamfetamin.

Da han får lov at overvære en razzia fra svogerens patruljebil finder han ud af, at én af hans tidligere elever, Jesse Pinkman, er involveret i stofmiljøet. Kort efter opsøger han Jesse og forelægger ham sin idé. For at tjene penge nok til at kunne skabe et godt liv for sin familie efter sin død, vil Walt bruge sin store kemiske viden til at producere det farlige stof. Han skal bruge Jesse til at skaffe de rigtige kontakter for at sælge stoffet.

Stadig uden at have informeret familien om sine dødelige tilstand starter han produktionen af metamfetamin bagi i en gamml bovogn. Jesse har sat ham i kontakt med drugdealeren, Krazy-8, og Jesses tidligere partner Emilio. Emilio blev arresteret ved foregående Razzia, hvor Jesse slap væk, og defor tror Krazy-8 nu, at Jesse havde givet et tip til politiet. Overbevist om at Jesse prøver at snyde dem, og at Walt er en betjent i civil. De to drugdealere er derfor på inge måde klar til at samarbejde. Truet på livet ender Walt med at slå først Emilio ihjel med en kemisk røg – og senere slår han ligeledes Krazy-8 ihjel plaget af egen samvittighed. Skræmt af sin første oplevelse som stoffremstiller, afbryder han samarbejdet med Jesse.

Breaking Bad - sæson 1
Breaking Bad – sæson 1

Hjemme igen fortæller han familien om sin sygdom, og selvom det er mod Walt vilje lader han sig overtale af sin familie til at gennemgå den dyre og afkræftende behandling i kemoterapi. Men sådan en behandling er dyr, og koster 90.000$. Walt har ikke selv pengene, og han har ikke lyst til at låne pengene fra sin gamle studiekammerat Elliott Schwartz, som har fået stor succes indenfor videnskabsbranchen, på baggrund af en opdagelse, som oprindeligt var Walts.

Samtidigt får vi også et indblik i makkeren Jesse Pinkmans liv, da han tager hjem til sine forældre. Han har ellers ikke været hjemme i lang tid, og forældrene er bekymrede for, om de nu også kan lade deres stofmisbrugende søn bo hos dem. De er især bekymrede for, at deres yngre søn skal blive påvirket af storebroderens dårlige vaner. De beslutter sig alligevel for at lade Jesse blive, men smider ham ud, da de finder en joint i hans værelse. Da Jesse er på vej ud af huset, opdager vi, at jointen i virkeligheden tilhører lillebroderen. Smidt ud hjemmefra vender Jesse tilbage til bovognen med en ven, hvor han prøver at genskabe metamfetamin af samme kvalitet som Walts, men uden succes.

Uvillig til at låne penge til sin behandling, vender Walt imidltertid tilbage til produktionen sammen med Jesse. Jesse sælger selv stoffet rundt omkring i byen, men Walt er opsat på at tjene store penge på en hurtig måde. Derfor overtaler han Jesse til at kontakte drugdealeren, Tuco, selvom de på denne måde løber en større risiko. Og første handel, som de forsøger at indgå med den vanvittige drugdealer, ender også med en kvæstet Jesse på hospitalet. Først da Walt træder i karakter får de det ønskede samarbejde op at stå. Walt går nu under navnet “Heisenberg”.

På hjemmefronten er Walts familie på vej i opløsning. Skyler føler sig fremmedgjort af Walt, der bliver mere og mere bizar og fjern i sin opførsel, og som samtidigt forsvinder lang tid ad gangen uden at sige hvorhen. Også sønnen Walter Jr. bliver tiltagende påvirket af faderens sygdom og bizarre opførsel. På samme tid er svogeren Hank og hans kolleger i gang med at efterforske områdets narkohandel, og de har fundet spor efter Walt og Jesses arbejde uden at de ved, at det er Walt, som er involveret.

Sæson 2

I sæson 2 eskalerer Walts stofproduktion. I det indledende afsnit starter Walt nedtællingen til, hvornår han kan have sparet nok kapital op til, at hans familie ville kunne leve et godt liv uden ham efter sin død. Imidlertid opstår der problemer med deres drugdealer, Tuco, som er svært uberegnelig, og Jesse forudser, at han vil prøve at dræbe dem – og at de derfor bør dræbe ham først. Men før de når så langt bliver de begge kidnappet af Tuco, som tager dem med til sin syge onkels hjem. Hans plan er at tage Walt med over grænsen til Mexico, så han selv kan tage den store profit af Walts produktion af metamfetamin. I sidste øjeblik slipper de dog ud af Tucos kløer, da Walts svoger Hank kommer kørende til gerningsstedet, og de flygter ind i ørkenen fra en såret Tuco. Tuco får igen fat i sin pistol, og han og Hank ender i skudkamp, hvor Hank får det afgørende skud, der dræber Tuco.

Samtidigt er Walts kone Skyler dybt bekymret for, hvad der er blevet af hendes ægtemand. Mens manden er væk, afslører hendes søster, Marie, at hun har en mistanke om at Walt har en mobiltelefon nummer to. Hun regner med, at det handler om det hashmisbrug, som Walt tidligere har løjet om for at dække over sine andre udskejelser. Men Skyler begynder for alvor at fatte mistanke om, at ægtemanden har større hemmeligeheder for hende. Hjemvendt igen fortæller Hank, at han har haft et hukommelsestabt givetvis på grund af sit store indtag af forskellige kræftmedicin. Han prøver nu at gøre en ekstra indsats for at være en god mand og far, men Skyler er vred over hans løgne. Hun vil ikke tale med Walt og forsvinder uden at give besked.

Jesse har også problemer efter at være vendt hjem fra ørkenen. Hans bil er blevet fundet, hvor Tuco blev skudt, og politiet har ham derfor i sit søgelys. Han opfinder et alibi sammen med den prostituerede Wendy, men efter politiets efterforskning i hans hus, vil forældrene ikke længere lade ham bo i huset, som han har fra sin afdøde moster. Jesse er hjemløs og desperat efter at finde et sted at bo. Han flytter ind i lejligheden ved siden af den eks-stofmisbrugeren, Jane, og der opstår hurtigt en romantisk tilknytning mellem de to.

Breaking Bad - sæson 2
Breaking Bad – sæson 2

Walt og Jesse begynder igen at producere metamfetamin i den gamle bovogn, og de diskuterer forfra, hvordan de skal få afsat de store mængder med størst muligt profit. Efter den livstruende oplevelse med Tuco, vil Walt helst gå tilbage til at sælge stoffet på gaden i mindre mængder. Jesse sætter foden for døren, og insistere på at de selv skal distribuere stoffet, ligesom Tuco gjorde det.  Hvis dette ikke bliver metoden, truer han med at forlade salget. Han får sine andre stofmisbrugende venner til at agere sælgere for dem, men allerede efter kort tid bliver én af dem røvet af et junkie-par.

Jesse beslutter sig for at opsøge de to junkier, og bryder ind i deres hus, hvor han finder deres lille søn alene hjemme. Da parret kommer hjem, truer Jesse dem med sin pistol for at få penge fra dem for det stjålne stof. De siger, at de har stjålet et kontantautomat, og at han skal have penge derfra. I mellemtiden får de fat i Jesses pistol, men da manden kalder sin kæreste for en luder, vælter hun automaten ned over ham, så han bliver kvast og dør. Jesse tager sin pistol tilbage fra liget, og skynder sig ud med kontanter fra den ødelagte automat. Han ringer anonymt til politiet, og tager den lille søn med ud af huset for at skåne ham for synet af sin kvaste far. Rundt omkring i byen begynder rygtet at gå, om at Jesse slog junkien ihjel, hvilket skaber frygt hos området junkier, der nu ikke tør andet end at betale for stoffet.

Walts svoger Hank er blevet forfremmet i efterforskningen, og han skal nu også dække byen El Paso, som ligger lige op til Mexicos grænse, og hvor handlen med stoffer er særligt omfattende. Hans kone Marie er dog bekymret for ham, og mener ikke, at han har været sig selv efter episoden, hvor han fandt den døde Tuco i ørkenen. Walt tilbyder Hank, at de kan tale om episoden, men Hank afslår, da Walt givetvis ikke kender nok til stofmiljøet.

Da én af Walt og Jesses sælgere, Badger, bliver anholdt, bliver de nødt til at finde på nye metoder for at bibeholde deres anonymitet. Den korrupte advokat Saul Goodman er angiveligt ansat for at få Badger til at snakke, og da han afslår Walts forsøg på at bestikke ham, vælger de i stedet at kidnappe Saul for at true ham over på deres side, men Saul indlader sig hurtigt på at være deres advokat. Han foreslår, at de betaler en stråmand for at udgive sig for at være Heisenberg. Da missionen går som planlagt, dukker Saul op på Walts arbejde og foreslår, at de arbejder sammen.

Det nye samarbejde med Saul bringer dem også en stor handel. Efter at endnu en af deres sælgere er blevet myrdet på gaden, følger Jesse og Walt sig presset til at finde nye handelsmetoder. Gennem Saul får de kontakten til en distributør, som kan lave deres største handel nogensinde, som også kan betale for den den, måske, epokegørende operation, som Walt forestår. Det første møde med den nye distributør går dog ikke godt, da Jesse møder op og er stærkt påvirket af stoffer. Walt får alligevel stablet en handel på benene, men da han tager til Jesses lejlighed for at hente deres varelager, finder han Jesse og hans nye kæreste Jane i en bevidstløs rus. Sur over Jesses utilregnelige adfærd, nægter Walt efterfølgende at udbetale hans andel før han er afvænnet. Alligevel afpresser kæresten Jane Walt til at udlevere pengene, da hun truer med at sladre om hans dobbeltliv. Efter at have givet Jesse sin andel,  vender Walt tilbage til lejligheden, hvor han igen finder parret bevidstløse af deres stofindtag. Ved et overlagt uheld kvæler han Jane i hendes eget bræk.

På samme tid som Walt gennemfører sin hidtil største narkohandel, nedkommer konen Skyler med deres datter Holly. Skyler er nyligt begyndt at arbejde sit gamle job, hvor hun får et stadigt tættere og mere intimt forhold til sin charmerende chef, Ted. Ted tager hende til hospitalet, da hun skal føde og ikke kan få fat i Walt. På hjemmefronten har sønnen Walter Jr. startet en internetindsamling til fordel for sin fars operation, SaveWalterWhite.com, og for at hvidvaske sine narkopenge, får Walt gennem advokaten Saul sat dem anonymt ind på sønnens internetside.

Jesse føler skyld over Janes død, og han beslutter at tage på afvænning. Også Janes far, Donald, er knust, og på sin første arbejdsdag (som flyveleder) efter datterens død, får en stor fejl hans fly til at kolliderer med et andet lige over Alberquerque. Hjemme sidder Walt ved swimmingpoolen, mens Skyler er taget hjem til sin mor efter at have opdaget endnu en af Walts løgne, og han ser de to fly kolliderer over sig. Ned i swimmingpoolen daler Janes lyserøde bamse, som Donald havde med sig på arbejde.

Sæson 3

Vi starter, hvor sæson 2 slap. Skyler flytter tilbage i huset for at bo sammen med sønnen Walter Jr., mens Walt flytter til en lejlighed. Walt fortæller Skyler om sine hemmelige forretninger, og det får Skyler til at forbyde ham samkvem med børnene. Walter Jr. er meget uforstående overfor dette tiltag, og protesterer højlydt overfor sin mor og bliver ved med at se faderen. Skyler truer Walt med at få lavet et polititilhold, hvis ikke han holder sig væk fra deres hus. Sideløbende med dramaet i hans familie, beslutter Walt sig for at stoppe produktionen af metamfetamin nu, hvor han har tjent det ønskede beløb. End ikke mod et tilbud på $3 millioner fra sin distributør Gus.

Samtidigt indhenter fortiden ham, da to fætre til den nu afdøde Tuco dukker op for at tage sin hævn. De tror begge, at det er Walt, der slog deres fætter ihjel. De mødes med Hanks ditributør Gustavo Fring (Gus), som beder dem om at vente, indtil han er færdig med at profitere af hans evner. De to fætre er ikke overbeviste, og mener ikke, at de kan love at holde tilbage. Blod skal flyde som hævn for deres fætters død.

Jesse er i rehab. Han prøver, at komme sig over ens med skyldfølelsen efter kæresten Janes død, og han stopper derfor også helt med at tage stoffer. For sin nyerhvervede formue køber han det hus tilbage, som hans forældre tog fra ham efter at have opdaget produktion af metamfetamin i kælderen (red. sæson 1). Han begynder selv at producere metamfetamin fra bovognen, men han har ikke stor succes med at sælge stoffet uden Walt. Til sidst får han alligevel en form for en aftale på benene med Walts tidligere distributør, Gus.

Mod Skylers vilje flytter Walt tilbage i huset, og han fremlægger hele sin tjente formue i håb om, at Skyler vil tilgive ham. Skyler reagere på Walts tankeløshed ved at gå i seng med chefen Ted og bagefter afsløre det for Walt. Walt bliver rasende og møder op på Skylers arbejdsplads for at konfrontere Ted, og bliver slæbt væk af firmaets vagter. Da han kommer ud af bygningen, står Sauls medarbejder Mike og venter på ham. Han er blevet aflyttet, og advokaten Saul har på denne måde været vidne til den sidste tids uro på hjemmefronten. Walt bliver nu hentet til hans kontor for at tale ham til fornuft. Walt bliver vred over aflytningen og fyrer Saul som sin advokat. Ligeledes har Walts uligevægt i sindet haft indflydelse på hans arbejde på skolen. Derfor bliver han kaldt til samtale hos skolens kvindelige inspektør, som han prøver at lægge an på. Chokeret over Walts opførsel giver inspektøren ham orlov på ubestemt tid.

Breaking Bad - sæson 3
Breaking Bad – sæson 3

Samtidigt kommer DEA, med Walts svoger Hank i spidsen, nærmere ind på sporet af “Heisenberg”s forretninger. Selvom Hank egentlig er blevet forfremmet til afdelingen i El Paso, kan han ikke slippe sit efterretningsarbejde i Alberquerque, så da han modtager et opkald i lufthavnen på vej til El Paso om nye spor i sagen, vender han straks tilbage til sit gamle arbejde. På samme tid lider han af slemme angtanfald efter episoden i ørkenen, hvor han skuddrabte narkohandleren Tuco, hvilket også bevsærliggør hans arbejde.  Efter gentagende gange at have udskudt sin afgang til El Paso, tager hans tætte kollega og ven Stephen Gomez stillingen i stedet for, hvilket efterlader Hank med forbitrede følelser.

For at få Walt til at komme tilbage til narkoproduktionen, viser Gus ham et helt nyt laboratorium, som er til hans fri afbenyttelse, hvis han indvilliger i at samarbejde igen. Han får ligeledes en ny makker, Gale, som skal erstatte Jesse. Samtidigt leder Gus de to fætre, som stadigt planlægger at begå et hævndrab på Walt, på andre veje, da han afslører for dem, at det slet ikke var Walt men derimod Hank, som slog deres fætter Tuco ihjel.

Jesse finder ud af, at han blot har været et middel for Gus, der skulle overbevise Walt om at komme tilbage. Herefter beslutter han sig for at alliere sig med sine to junkie venner, så de sammen kan producere og sælge metamfetamin fra den gamle bovogn. Imidlertid sporer Hank og hans kolleger sig så meget ind på bovognen, at Walt ser sig nødsaget til at destruere den af frygt for selv at blive opdaget. Da Hank dukker op på stedet, hvor bovognen skal destrueres, føler Walt sig nødsaget til at bruge sin private viden om Hank for ikke at blive afsløret. Efterfølgende opsøger en rasende Hank Jesse i hans hus, da han tror, at det er denne, der har private oplysninger om ham, hvor han gennembanker Jesse. Det bringer ham i store problemer, da Jesse vælger at gøre overfaldet til en retssag. Hank bliver suspenderet fra sit arbejde som efterretningsagent.

Samtidigt vælger Tucos to fætre at angribe Hank på en parkeringsplads. Trods han ikke er bevæbnet med sin sædvanlige tjenestepistol, formår han alligevel at overmande de to hårde gangstere, men han kommer også selv fra episoden med store kvæstelser. Den ene af de to fætre overlever, og bliver opereret på samme hospital som Hank. Efter ulykken opstår flere besværligheder i Hanks liv, da udsigterne til at få mobiliteten, og dermed et normalt liv for den gamle politibetjent, tilbage, er ganske små. Skyler tilbyder at betale for hospitalsregningerne, og fortæller, at Walt er ludoman og har vundet store summer penge på spil. Dermed finder hun også en måde at forklare hendes og Walts krise i deres forhold overfor omverdenen.

Men spændingen er ikke ovre i sæson 3. Med Jesse tilbage som sin laboratiemakker, udsætter han sig selv for et større pres fra chefen Gus. Gus stoler ikke på den misbrugende Jesse, og da Jesse finder ud af, at nogle af Gus’ mænd bruger børn til deres forretninger – og at det blandet andet var et sådant 10-årigt barn, der skød hans ven Combo, der blev skuddræbt i gang med at sælge stoffer på gaden. Jesse er både vred over den uetiske forretningsmetode, og at de har dræbt én af hans bedste venner, og han beslutter derfor at dræbe dem som en hævn. Walt når dog at sætte en stopper for alle overilede handlinger, da han indberetter Jesses planer til Gus. Som et kompromis beder Gus sine mænd om ikke igen at bruge børn til deres forretninger, men kun for ikke at optrappe en konflikt, og dermed at miste Walt i hans forretningsimperium. Jesse ryster hånd på aftalen, men da han kort efter ser, at de nu har dræbt den 10-årige dreng beslutter han sig for at myrde de to stofsælgere alligevel. For at undgå, at Jesse gør noget dumt, kommer Walt ham også denne gang i forkøbet, da han i sidste øjeblik ankommer og rammer de to stofsælgere med sin bil.

Efter disse uoverenstemmelser mellem Jesse og Gus’ bagmænd, beslutter Gus sig for, at Jesse kun kan beholde livet på én måde. Hvis Walt afskediger ham som partner og lader Gus bestemme den nye partner. Hermed vender Gale tilbage, og vi får at vide, hvordan Gus planlægger at gøre ham til sin nye narkofremstiller for dermed at overflødiggøre den besværlige Walt. Ligeledes er der nu også større opsyn, når Walt fremstiller stof i sit laboratorium. Men Walt lugter lunten og frygter for sit liv, og han planlægger med Jesse, at de skal gøre det af med Gale. I sæsonens sidste scener ser vi, hvordan Walt er taget til fange af Gus’ mænd Mike og Victor med en pistol rettet mod sig, samtidigt med at Jesse møder op i Gales hjem og skyder ham i hovedet.

Sæson 4

Efter Gales død står Walt og Jesse igen i en situation, hvor de er ene om at kunne producere det dyre narkotika metamfetamin for deres distributør Gustavo Fring. En af Gus’ underordnede, Victor, prøver derfor at producere stoffet på egen hånd, for at fratage Walt og Jesse den magt, som det giver dem. Walt prøver at provokere Victor ved at spørge ind til processen og dermed påvise, at selvom Victor kender fremgangsmåden overfladisk, kan han ikke erstatte Walt og Jesse. Men midt i produktionen, overhaler Gus indenom, da han koldblodigt myrder sin underordnede med en hobbykniv. Walt og Jesse er nu officielt ene om at kunne opskriften. Samtidigt er forholdet mellem distributøren og de to narkokokke mere præget af mistillid end nogensinde før. Samtidigt er især Jesse dybt traumatiseret over det drab, som han begik mod Gale, og han lukker sig inde i sin lejlighed, hvor holder konstante fest og uddeler gratis stoffer til sine misbrugende venner for at undgå ensomheden. En endeløs fest begynder i Jesses hus.

Walts kone Skyler har nu helt overgivet sig til at støtte sin mand, så godt som hun kan. Walt bor stadig i sin nyerhvervede lejlighed, men udadtil prøver de at redde deres forhold og kurere Walts påståede ludomani (red. sæson 3). Skyler forbeholder sig samtidigt retten til at blande sig i, hvordan Walts narkopenge skal varetages. I stedet for at hvidvaske pengene gennem Walts advokat, Saul Goodman, der benytter sig af et laser-tagfirma som dækfirma, mener hun, at de skal købe den bilvask, hvor Walt tidligere har arbejdet. Hun går derfor til Walts tidligere chef Bogdan, der ikke har intentioner om at sælge sit firma til den pris, som hun tilbyder. Men med snilde og hjælp fra Walts advokat Saul, giver hun Bogdan en god grund til at sælge. Én af Sauls mænd giver sig ud for at være en miljøkontrollør, der fortæller Bogdan, at han skal udskifte sine renseanlæg for mange millioner kroner, før han kan fortsætte forretningen. Kort efter er det Bogdan, der kontakter Skyler, og han ender med at sælge til en lav pris.

Skylers store håb er dog stadig, at Walt skal stoppe sin ulovlige forretning, og med deres genforening følger også en lang række bekymringer for hendes og familiens sikkerhed. Walt affejer hendes bekymringer med, at ingen vil gøre ham fortræd, når hele deres forretning hviler på hans skuldre. Men sandheden er, at Walt også selv frygter Gus’ modvilje. Han har allerede set, hvordan Gus uden tøven har dræbt en af sine nærmeste medarbejdere, Victor, og han ved, at han er truet og vil blive tilintetgjort så snart, at Gus har fundet en ny afløser for ham i produktionen.

Hank er stadig under genoptræning efter overfaldet (red. sæson 3), og dette belaster hans og konen Maries forhold hårdt. Hank er bitter over hans ubevægelige tilstand,  og måske endnu mere bitter over at være genstand for alles medlidenhed. Han genvinder dog noget af sin stolthed, da han bliver bedt om at hjælpe til med at efterforske mordet på Gale. Efter først at have været uinteresseret og afvisende fatter han pludselig interesse, da han opdager et afgørende spor på et af fotografierne af gerningsstedet – en serviet fra  Los Pollos Hermanos (fastfood kyllingerestaurant ejet af Gustavo Fring), selvom Gale er vegetar. Han kobler hurtigt en forbindelse mellem Gus og den voksende narkovirksomhed i Alberquerque distriktet, og han falder atter tilbage i rollen som efterforsker. Hans interesse fanges ligeledes af den notesbog, som Gale har efterladt sig med noter fra produktionen af metamfetamin.

Breaking Bad - sæson 4
Breaking Bad – sæson 4

Jesse kommer endnu længere ud i tovene, og Gus bestemmer sig derfor for at gøre noget sætte aktivt ind på at få Jesse tilbage på sporet. Samtidigt ser han chancen for at kunne blive mindre afhængig af den plagsomme Walt, og han beslutter sig derfor for at vise Jesse mere tillid, selvom forholdet mellem dem ellers hidtil ikke har været godt. Nu lader Gus Jesse komme med sin tætte medarbejder Mike ud på missioner, og gennem Mike forsøger han at opbygge et tillidsforhold til den unge, vildfarne mand. Han håber at kunne slå splid mellem Walt og Jesse ved at få Jesse til at føle sig værdifuld andre steder end i laboratoriet med Walt.

Også Walt ser en chance, da Gus og Mike begynder at fatte tillid til Jesse. Efter episoden med Victor har Walt ikke selv haft chancen for at komme fysisk tæt på Gus, men hans ønske om at gøre det af med Gus kan nu alligevel blive virkeliggjort. Han er stadig sikker på, at Jesses sympati er på hans side efter alle de uhyrligheder, som Gus har begået. Derfor beder han Jesse om at give Gus en lille portion af det livsfarlige gift Ricin A i en cigaret og give den til Gus. Jesse er først med på idéen, men kan alligevel ikke få sig til at tage livet af Gus. Han føler sig beæret af Gus’ nyfundne tillid til ham, og da Walt bliver ved med at rykke ham for mordet, lyver han og siger, at han endnu ikke har haft chance til at mødes med Gus, selvom de i virkeligheden har mødtes flere gange.

Samtidigt indskrænker Hanks mistanke sig om Gus som den store narkoproducent, Heisenberg, men da han udspørger Gus om hans forbindelse til Gale, fortæller Gus en meget troværdig historie om sit og Gales forhold, og Hanks kollegaer i efterforskningen bider på. Ikke desto mindre er Hank ikke overbevist, og han beslutter sig for at forfølge den formodede forbryders færden. Derfor tager han Walt med sig på en mission, hvor han vil have svogeren til at sætte en sender på Gus’ bil. Walt kender godt sandheden om Gus, og ved at en afsløring af Gus også vil skade ham selv. Og endnu mere er han bange for, hvordan Gus kan skade Hank og ham selv, hvis han begynder at føle pres fra efterforskningen. Han prøver derfor at overbevise Gus om, at Hank’s efterforskning er harmløs, og samtidigt haster det mere end nogensinde med at få det gjort af med Gus.

Jesses forhold til Gus og Mike bliver gradvist mere tillidsfuldt, og trods sit løfte til Walt om at gøre det af med Walt, kan han ikke få sig til at tage livet af den farlige narkoforbryder, Gus. Især da Gus indvier ham i sine planer om at lade Jesse tage til Mexico for at undervise mexikanske kemikere i at fremstille efter Walts opskrift. Imidlertid viser Walt ikke megen begejstring for Jesses store nyheder. Deres allerede tyndslidte forhold forværres kun, da Jesse finder ud af, at Walt har sporet hans bil med en GPS. Derfor ved Walt også, at Jesse flere gange har forpasset chancen for at slå Gus ihjel og sidenhen har løjet om ikke at have mødtes med ham. Konflikten ender i en fysisk

Samtidig kommer Skyler i yderligere vanskeligheder med hvidvaskningen af Walts penge, da hendes chef bliver anklaget for skattesvindel. Som bogholderske i hans firma kan hun også risikere at blive udsat for en vidtgående undersøgelse, der også kræver indblik i bilvaskens regnskaber. Skyler indser hurtigt hvilke store konsekvenser, det kan få, hvis en sådan undersøgelse igangsættes. Derfor gør hun alt, hvad der står i hendes magt for at hjælpe sin chef, der også er hendes tidligere elsker. Hun beslutter sig for at give ham de penge, som han mangler for at kunne udbetale sin skattegæld, så hun selv kan undgå yderligere problemer med skattevæsnet.

Efter skænderiet med Walt tager Jesse til Mexico med Gus og Mike. Turen ender dog ikke helt som Jesse havde forestillet sig. Gus vælger at sætte en endegyldig stopper for sit samarbejds- og krigsforhold med Kartellet, da han forgifte samtlige af dets medlemmer. Det ender i en flugt, hvor Mike bliver skudt og såres hårdt, og Gus ved et uheld selv bliver forgiftet. Da Gus igen er rask, rejser han og Jesse tilbage til Alberquerque, mens Mike bliver tilbage i Mexico for at blive behandlet. Efter episoden i Mexico, hvor Jesse ifølge Gus har vist karakter til at kunne styre laboratoriet selv. Walt er nu unødvendig. Jesse’s loyalitet overfor Walt er dog stadig så stor, at han kun vil fremstille stoffet på egen hånd, hvis Walt er ikke er i fare for at blive slået ihjel. Dét lover Gus ham, og Walt bliver omgående fyret.

Walt er mere upopulær end nogensinde før, efter at være begyndt at patruljere området omkring laboratoriet sammen med sin svoger, Hank. Efter at være blevet fyret, frygter Walt fortsat for sin families liv, og han vender sig derfor mod sin advokat Saul Goodman, som kan skaffe dem nye identiteter. Prisen er dog dyr, og pengene har Skyler allerede brugt på at betale sin chef Teds skattegæld for at holde sig selv ude af skattevæsnets søgelys. Derfor kan Walt og hans familie alligevel ikke flygte i skjul, og han sender i stedet Skyler og børnene Walter Jr. og Holly til at bo hos Skylers søster og svoger, Hank og Marie.

Næsten samtidigt bliver Jesses papsøn, Brock Cantillo, indlagt med forgiftelse, og Jesse opdager, at cigaretten indeholdende Ricin er forsvundet fra hans pakke. Han mistænker straks Walt for at have forgiftet Brock som en hævngerning. Præsenteret for anklagen, nægter Walt at have noget med det at gøre, men fremlægger muligheden for, at det kan være Gus, der har udnyttet muligheden for at lade Jesse selv slå Walt ihjel. Jesse bliver overbevist af Walts argumentation, og de bliver enige om sammen at slå Gus ihjel. Først prøver de med en bombe monteret til Gus’ bil, men da Gus fatter mistanke, bliver de nødt til at tage mere snedige metoder i brug. De allierer sig derfor med Gus’ hovedfjende, Hector “Tio” Salamanca.

Hector er den syge onkel til Tuco, som Walt og Jesse handlede deres metamfetamin med i sæson 1. Her møder vi ham, da de to bortføres til ørkenen, hvor de opholder sig i hans hus. Hector er stum og kan kun kommunikere ved at ringe med en lille klokke på hans kørestol. Han er nu kommet på plejehjem nær Aberquerque. Nu allierer de sig med ham for at få ram på Gus. De monterer bomben under Hectors kørestol og lader den gå af, når han ringer med sin klokke. For at lokke Gus til, lader de ham tro, at Hector har sladret til politiet (DEA), så han selv vil opsøge Hector. Da det hele går som planlagt, og Gus dør. Walt hører om eksplosionen i fjernsynet, og er nu sikker på, at Gus er død. Han skynder sig til laboratoriet. Her er Jesse kidnappet af Gus’ mænd, som overvåger ham i fremstillingen af metamfetamin. Walt skyder de to mænd, og sammen med Jesse springer han hele laboratoriet i luften. De er nu endeligt frie mænd.

Sæson 5

 

Gus er død, og Mike vender tilbage til Alberquerque. Først vred og oprørt over drabet, vil han gøre gengæld mod Hank. De mødes i ørkenen, og efter noget tids diskussion beslutter han sig i stedet for at arbejde sammen med dem om at fjerne de sidste beviser, der findes mod dem i det gamle laboratorium. De er alle bange for at blive afsløret af DEA, som allerede har indhentet den computer, hvor der ligger følsomme oplysninger om dem alle tre. De beslutter at ødelægge computeren ved hjælp af en meget stærk magnet, som kan række ind på politiets lager med bevismateriale udefra. Planen lykkes efter hensigten, og Walt, Jesse og Mike er foreløbigt reddet for at blive afsløret af politiets efterforskning. Walt og Jesse er begge opsatte på at genopstarte produktionen på egen hånd, og de vil gerne have Mike med. Men den idé er Mike ikke med på. Han mener, at Walt er en tikkende bombe, som han ikke har lyst til at se, når den sprænger. Han melder sig ud af samarbejdet.

Imidlertid bliver han indhentet af fortiden, da der er andre end ham, der gerne vil slette beviser på deres medskyldighed i Gus’ forretninger. Mike mødes med Lydia Rodarte-Quayle, som er en af cheferne for Madrigal Electromotoren; en tysk kæmpekoncern, som har Los Pollos Hermanos (Gus’ fast food restaurant) som datterselskab. Derfor har også en stor del af deres medarbejdere, heriblandt Lydia, både viden og meddelagtighed i Gus’ ulovligheder. Lydia foreslår nu til Mike, at de to gør det af med alle de involverede, så de ikke risikerer, at nogen går til politiet med deres viden. Mike afslår, og mener, at han kan stole på sine folk. Hurtigt opdager Mike, at hans afslag ikke har fået Lydia til at stoppe sine planer. Derimod har hun bare betalt en anden for at dræbe alle de uønskede vidner, Mike inkluderet. Da Mike opdager sin udsatte position, bestemmer han sig for, at han alligevel ikke kan stå alene i efterdønningerne af Gus’ død. Han indvilliger modvilligt i at samarbejde med Walt og Jesse.

Mike er ikke den eneste, der har bange anelser om Walts ustabile adfærd. Også konen Skyler har efterhånden fået øjnene op for, hvad Walt er i stand til at gøre. Hun begynder at distancere sig fra Walt og er ved siden af sig selv, og en dag får hun et mindre psykisk nedbrud, da hun er sammen med sin søster Marie. Marie ved dog intet om Walts mørke hemmeligheder, og hun har derfor ikke mulighed for at vide, hvad det handler om. Da hun konfronterer Walt med episoden, lyver han og siger, at Skyler er nedbrudt, fordi hendes chef og tidligere elsker, Ted Beneke, er blevet indlagt (hvilket er sandt men ikke årsagen til Skylers psykiske nedture). Efter en middag med Hank og Marie i Skylers og Walt hjem, hvor Skyler igen opfører sig underligt, bliver de fire enige om, at det er bedre, hvis børnene Walter Jr. og Holly bor hos Hank og Marie indtil forældrene kommer ovenpå igen. Senere insisterer Skyler overfor Walt på, at børnene forbliver ude af huset indtil at de begge er færdige med deres ulovlige foretagender.

Breaking Bad - sæson 5
Breaking Bad – sæson 5

Mike, Walt og Jesse får nye lokaler hos “Vamonos Pest Control”, og de påbegynder igen produktionen af metamfetamin. Spændingerne mellem Mike og Walt er vedvarende, men de tjener hurtigt mange penge. De arbejder stadig sammen med Lydia om at få leveret forskellige ingredienser til deres produktion, mens de samtidigt er bange for at Lydia skal afslører dem overfor efterretningspolitiet. Da de finder en GPS placeret under en levering, er de sikre på, at Lydia arbejder sammen med DEA. Mike er klar til at slå hende ihjel, og Walt er enig. Alligevel formår Lydia at redde sit eget liv, ved at give dem et tip om en stor last af methylamin (en vigtig ingrediens i produktionen), der skal fragtes gennem ørkenen, som de kan kapre undervejs. 

Aktionen går godt, og de får fat i en stor mængde af det vigtige kemikalie, som de skifter ud med vand, så tyveriet ikke vil blive opdaget før det er for sent. Alligevel går det galt, da en medhjælper, Todd, skyder en ung mand, som tilfældigvis bliver vidne til tyveriet. Den unge mand dør, og de tager ham med sig for at destruere liget i deres laboratorium. Jesse er meget forstyrret og vred over det meningsløse drab, og Mike har ligeledes fået den idé, at han vil trække sig fra samarbejdet. Han vil sælge det erhvervede kemikalie til en anden narkoproducent. Efter lange, ophedede diskussioner, ender det med, at de sælger Mikes andel af kemikaliet. Walt kan derefter selv bruge sin andel til at producere et stof. Mike taler med sin nye advokat, Dan Wachsberger, om at få pengene puttet i sikkerhed, og blandt andet laver han en stor børneopsparing til sit barnebarn, Kaylee, som han har et tæt forhold til.

Situationen varer dog ikke længe, før de finder ud af, at Mikes nye advokat Wachsberger har sladret til politiet om Mikes forretninger. Derfor konfronteres Mike igen med fortiden, og han bliver nødt til at få fat i de våben, som han har efterladt i ørkenen. Walt indvilliger i at hente dem for ham. Da de mødes for at overlevere våbnene, er Walt meget ophidset over Mikes dumhed med at samarbejde med en anden advokat en Saul Goodman. Det udvikler sig til et større skænderi, og i vrede skyder Walt Mike i maven. Såret forsvinder Mike ud i ørkenen. Walt følger efter ham og lægger op til forsoning, men Mike beder ham om at lade ham dø i fred. Sammen sidder de stille indtil Mike falder hen.

Jesse vil også ud af foretagendet. Walt fortæller Jesse, at efter Skyler er blevet så vred på ham, er produktionen det eneste, han har tilbage. Han tager Jesse med hjem for at vise ham, hvor dårlig situationen er derhjemme for at vække Jesses sympati. Alligevel vælger Jesse at trække sig, men Walt nægter ham at gå. Han fortæller, at han ikke får noget af fortjenesten, hvis han smutter nu. Jesse forlader Walt uden betaling. Derefter er Walt alene, og han prøver at oplære den unge medhjælper Todd; den samme som skød den unge fyr ude i ørkenen. Ligeledes laver han en aftale med Lydia om distribution af stoffet til Tjekkiet, og han hyrer en lejemorder (Jack) til at myrde alle de mænd, som har været involveret i deres forretninger inklusive advokaten Wachsberger. Walts engagement ved at producere er dog tydeligt svundet ind.

En dag efter tre måneder tager Skyler ham med til et lagerrum, hvor hun opbevarer alle de kontanter, som Walt har tjent. Den store mængde skal vise ham, hvor meget han har opnået. Skylers store ønske er stadig at de skal stoppe, så de kan få deres børn hjem igen. Kort tid derefter besøger Walt Jesse i hans hus, og han overleverer Jesse sin andel. Han tager hjem til Skyler, og fortæller hende, at han er ude. Skyler er lykkelig, og de inviterer Hank og Marie over på middag. Et øjeblik er alt lutter idyl, men da Hank skal på toilettet rækker han tilfældigvis ud efter en bog. Heri finder han en lille hilsen til W.W. fra Gale Boetticher (red. Sæson 3). Han forbinder lynhurtigt initialerne W.W. til dem, som han fandt i Gales notesbøger – og det går op for ham, at Walt er Heisenberg.

Efter at Hank har fundet ud af, at svogeren Walt også er den berygtede Heisenberg, går han straks i gang med efterforskningen. Igen har han ikke nok beviser til at føre en officiel efterforskning, så derfor melder han sig syg og arbejder på sagen hjemmefra. Han prøver at få Skyler til at fortælle om det, med det udgangspunkt, at de begge er interesseret i at hende selv og beskytte børnene. Skyler er dog ikke villig til at snakke, og hun er tydeligvis opsat på at støtte sin mand. Hun er måske også klar over sin egen strafferamme, eftersom hun har hjulpet Walt med hvidvaskelse af penge. Da Marie hører om svoger Walts ulovlige handlinger, bliver hun rasende, og hun sætter alt ind på at få ram på ham. Hun prøver ligeledes, at få sin søster til at snakke om Walts kriminalitet, men også uden held. Trængt op i en krog laver Walt og Skyler et videobånd, hvor Walt går til bekendelse, men han fordrejer historien, så Hank også var medvirkende i de ulovlige forretninger. Da det går op for Hank, at hans operationer og genoptræning er blevet betalt med Walts narkopenge, indser han, at det bliver svært at forklare sig ud af uden at fremstå skyldig.

Walt får samtidigt at vide, at hans kræft er vendt tilbage. Han er trådt fuldstændigt ud af sine kriminelle forretninger, men Lydia er stærkt interesseret i at få ham tilbage. Siden hans afgang er kvaliteten faldet kraftigt på det metamfetamin, som hun distribuerer i Tjekkiet. Hun møder op i Skylers og Walts bilvask, men Skyler beder hende omgående om at forsvinde og aldrig vende tilbage.

Jesse har igen kvaler med sin samvittighed, og han føler, at hans indtjente penge på narkovirksomhed samtidigt er en slags blodpenge. Gennem sin advokat Saul Goodman bestemmer han sig derfor for at lave en donation til Mikes barnebarn, Kaylee, og forældrene til den dreng, Drew Sharp, som Todd skød i ørkenen. Han kører ligeledes rundt i et fattigt kvarter, hvor han smider pengene ud ad vinduet. Walt foreslår ham at starte et nyt liv et andet sted, og at Saul kan skaffe ham en ny identitet. Jesse er først modstræbende, men ender med at synes om idéen. Men lige før han tager af sted til sin nye hjemstat, Alaska, går det op for ham, hvordan det i virkeligheden var Walt, der forgiftede hans lille stedsøn Brock Cantillo (red. Sæson 4). Han vender om, og efter en indrømmelse fra advokaten Saul om hans medvirken i Walts gerning, tager han til Walts hjem og begynder at gøre klar til at brænde huset ned. I sidste øjeblik dukker Hank op, og han overtaler Jesse til i stedet at samarbejde med politiet om at få ram på Walt. Jesse indvilliger.

Efter Jesses udbrud er Walt bange for, hvad Jesse kan finde på næste gang. Både advokaten Saul og Skyler foreslår, at de slår Jesse ihjel og slipper af med ham én gang for alle. Walt er modvillig og vil hellere snakke Jesse til ro, men snart indser han, at Jesse er farligere end først antaget, og han ringer til sin lejemorder Jack for at bestille et mord på Jesse.

I mellemtiden hjælper Jesse stadig Walts svoger Hank og partneren Steven Gomez med at fange Walt. De lokker ham i en fælde, da Jesse ringer til Walt og lader som om, at han vil brænde alle de penge, som Walt har gravet ned i ørkenen. I virkeligheden ved Jesse slet ikke, hvor pengene er gravet ned, men de bruger opkaldet til at lokke Walt ud til stedet samtidigt med, at de kan spore ham derud. Da Walt ankommer til det sted, hvor hans penge er begravet, indser han, at han er gået i en fælde. Han ringer derfor straks til sin lejemorder og beder ham om at komme ud til stedet. Men da han ser, at Jesse er sammen med svogeren, fortryder han straks, og han ringer for at afbestille mordet. Det er imidlertid for sent, og de kommer alligevel kort efter, at Hank og Gomez har puttet Walt i håndjern. Ude af stand til at stoppe dem, slår de først Gomez ihjel og sidenhen Hank. Jesse tager de med sig i håb om, at de kan få oplysninger ud af ham om politiets efterforskning.

Også derhjemme er Walts dobbeltliv ved at blive afsløret. Da Marie modtager en besked om, at Hank har arresteret Walt, prøver hun endnu engang at overtale sin søster Skyler til at afsløre sandheden overfor børnene. Skyler indvilliger, men Walter Jr. vil ikke tro på de skrækkelige oplysninger om sin elskede far. Da Walt kommer hjem og er ophidset, og beordrer dem at pakke deres ting, så de kan flygte, begynder sandheden dog alligevel at gå op for sønnen, og kort efter finder han endda ud af, at faderen har slået hans onkel Hank ihjel. Skyler tager en køkkenkniv, og der opstår kamp mellem Skyler og Walt. Walter Jr. kommer sin mor til undsætning og faderen flygter. Med sig tager han deres datter, Holly.

Senere da politiet er ankommet til Skyler og Walts hus, ringer Walt. Politiet beder Skyler om at tage den og opføre sig normalt, så de kan aflytte og spore samtalen. Derfor lyver hun, da Walt spørger om politiet er til stede. Walt er klar over, at Skyler lyver, ser det som sin sidste chance for at hjælpe sin familie. Han begynder derfor at tale som om, at Skyler kun vidste meget lidt om hans ulovlige færden. Dermed giver han Skyler et alibi og muligheden for at videreføre et normalt liv med de to børn. Selv henvender han sig til , som kan skaffe ham en ny identitet.

Walts nye liv kommer til at foregå i isolation i New Hampshire, og han bliver hurtigt træt af den store ensomhed. Samtidigt finder han gennem sin identitetsmand ud af, at Skyler og børnene er flyttet, og at Skyler arbejder deltid i et dårligt betalt job. Det gør ham ondt, at han ikke kan dele sin formue med sin familie. Han melder sig selv til politiet, men da han i fjernsynet ser sine tidligere venner og kolleger Elliott og Gretchen Schwartz (red. Sæson 1) i et interview, beslutter han sig for at flygte. Her tager de både afstand fra Walts person og fortæller til intervieweren, at Walt aldrig bidrog med noget betydningsfuldt, da han var med til at skabe deres nu succesfulde virksomhed. I stedet stjæler Walt nu en bil, og han kører hele vejen tilbage til Alberquerque, hvor han opsøger de to. Han giver dem pengene, og beordrer dem til, at de skal overlevere dem til Walter Jr. på hans 18-års fødselsdag om nogle måneder. Hvis de ikke gør det, vil de blive dræbt.

Samtidigt er Jesse stadig taget til fange af Jack og hans ny-nazistiske kumpaner. Han bliver holdt i live, så han kan fortsætte produktionen af metamfetamin, som bliver solgt videre i Europa af Lydia Rodarte-Quayle (som Walt tidligere arbejdede sammen med om distribution i Europa). På et tidspunkt forsøger han at flygte, men han bliver fanget, og de tager ham med til ekskæresten Andreas hus, hvor de skyder hende for øjnene af Jesse. På vej ud igen gør de Jesse opmærksom på, at sønnen Brock stadig lever, og truer således indirekte med, at han vil blive dræbt næste gang, at Jesse ikke adlyder. Jesse er nu fanget i et mareridt, hvor han producere metamfetamin som en slave. Da Walt kommer tilbage finder han ud af, at der stadig bliver solgt af hans stof, og han regner ud, at Jesse stadig er i live og producerer stoffet.

Herefter opsøger Walt Lydia og Todd, og han lader som om, at han vil producere for dem igen. Imidlertid har han andre planer, der går ud på at lokke dem i baghold, så han kan dræbe hele den gruppe, som dræbte hans svoger Hank. I mellemtiden besøger han Skyler for at sige et sidste farvel. Her forklarer han hende om sine planer, og han giver hende samtidigt de koordinater, hvor Hank og Gomez ligger begravede. Herefter forlader han huset. Da han ankommer til laboratoriet, hvor han opdager at Jesse bliver holdt fanget og laver amfetaminen mod sin vilje, beslutter han sig for at skåne sine tidligere makker for døden. Han simulerer et overfald på Jesse, og kaster ham ned på jorden, hvorefter han med en fjernbetjening åbner bagagerummet på sin bil, hvor en maskinpistol automatisk affyrer skud mod gruppen. Også Walt bliver såret af et skud i benet. Til sidst står kun Jesse og Walt tilbage som overlevende, da Todds (Jack nevø) mobiltelefon ringer. Det er Lydia, som er meget syg. Walt afslører, at han forgiftet hendes te med giften Ricin (fra den cigaret, som han tidligere lavede til at dræbe Gus) sidst de mødtes på caféen sammen med Todd. Alle Walts fjender er nu døde, og han kan efterlade sin familie i sikkerhed og med gode økonomiske midler. Han kan nu dø i fred, og han opmuntrer Jesse til at skyde ham. Efter noget tøven nægter Jesse, og han flygter i eufori over at have genvundet sin frihed. Mens Walt går rundt i laboratoriet og færdiggør Jesses sidste omgang, falder han død om. Han bliver kort efter fundet af politiet i laboratoriet.

Medvirkende i Breaking Bad:

Bryan Cranston (Walter White)

Aaron Paul (Jesse Pinkman)

Anna Gunn (Skyler White)

Dean Norris (Hank Schrader)

Giancarlo Esposito (Gustavo Fring)