Dexter

Dexter er en amerikansk TV-serie der har vundet 38 priser herunder 2 Golden Globes. Dexter er baseret på bogen Darkly Dreaming Dexter (på dansk Dexters dunkle drømme). Der findes i alt 8 sæsoner. Sæson 1-7 kan ses på Netflix. Sæson 1-5 kan ligeledes ses på HBO Max. Mens sæson 7-8 kan ses hos Viaplay. Serien har fået karakteren 9,0 på IMDB, og er dermed bedømt som en af de bedste TV-serier i verden.

Personligt er jeg kæmpe fan af Dexter. Jeg skulle dog se en del afsnit før jeg var endeligt fanget. Hovedpersonen Dexter Morgan er en seriemorder, der arbejder som blodanalytiker for Miami Metro Politiafdeling. Man følger Dexter når han slår ihjel, og man ser de mord som politibetjentene fra Miami Metro skal opklare. Derfor kan serien ved første øjekast være noget dyster og voldsom. Ved de første afsnit var jeg i tvivl om jeg ønskede at fortsætte med serien. Den var OK, men heller ikke mere end det. Undervejs i første sæson blev jeg dog fanget. Efter at have set alle sæsoner, så må jeg indrømme at Dexter er den absolut bedste TV-serie jeg nogensinde har set.

Dexter
Dexter

Oversigt over denne side:

Det handler Dexter om

Dexter Morgan er en seriemorder med en sygelig trang til at dræbe. Dexter er samtidigt hovedpersonen i denne serie, og man fatter hurtigt sympati for Dexter, på trods af at han er morder. Dexter arbejder som blodanalytiker for Miami Metro Politiafdeling, hvor Dexters søster Debra Morgan desuden er ansat som politibetjent.

Dexters mor, Laura Moser, blev dræbt, da Dexters var helt lille. Dexter blev efterladt i en blodpøl i en container, sammen sin bror Brian Moser. Dexter og Brian bliver fundet af politimanden Harry Morgan. Harry vælger at adoptere Dexter og opfostre ham, som sin egen søn. Brian Moser kommer i familiepleje.

I takt med at Dexter vokser op, så opdager Harry at Dexter har trang til at dræbe. I stedet for at modarbejde denne lyst, så vælger Harry at oplære Dexter til kun at dræbe morderiske forbrydere. De opfinder et moralsk kodeks, som altid skal opfyldes før et drab må finde sted.

I sit arbejde på Miami Metro Politiafdeling opdager Dexter flere gange mordere gå fri pga. procedurefejl eller manglende beviser. Dexter griber derfor selv handsken. Dexter undersøger sagen til bunds. Hvis han kan klarlægge at morderen er 100% skyldig, så vælger Dexter at likvidere ham. Dermed får Dexter tilfredsstillet sin egen dræbertrang, og han sørger for at der er én færre morder i verden.

Sæson 1 af Dexter

I sæson 1 bliver vi introduceret til hele person galleriet i serien. Dexter arbejder som blodanalytiker for Miami Metro Politiafdeling, og Dexters adoptivsøster Debra Morgan arbejder som politibetjent samme sted. Dexters adoptivfar Harry Morgan er død, men indgår konstant i Dexters tanker. Harry har lært Dexter hvordan han skal myrde andre mordere, hvordan han skal sikre sig at han kun dræber skyldige, samt hvordan han skal undgå at blive fanget.

Betjentene fra Miami Metro kommer gentagne gange ud til gerningssteder hvor en person er blevet dræbt af en seriemorder, som via pressen bliver kaldt “The Ice truck Killer”. Det viser sig til slut at The Ice truck Killer er Dexters bror Brian Moser, som også har udviklet sig til at blive en seriemorder. Debra Morgan bliver undervejs i sæsonen kæreste med Brian Moser, naturligvis uden at vide at Brian Moser er The Ice truck Killer.

Sæsonen slutter med et opgør imellem Dexter og Brian Moser.

Dexter sæson 1
Dexter sæson 1

Sæson 2 af Dexter

Debra Morgan er rystet over at have været kæreste med The Ice truck Killer. Vi følger både Debras og Dexters hverdag. Debra kæmper med hendes eget selvværd, samtidigt med at hun skal udføre korrekt politiarbejde. Dexter derimod har ikke de store følelser, men fortsat en trang til at dræbe. Problemet er imidlertid at politibetjent James Doakes har fået mistanke til Dexter og derfor skygger ham.

Der er samtidigt kommet en ny stor seriemorder sag hos Miami Metro. Denne gang er det “The Bay Harbour Butcher” der skal fanges. Der er fundet en lang række lig på bunden af The Bay Harbour og nu skal morderen findes. Morderen er i midlertidig Dexter, som gennem hele livet har dumpet sine drab fra sin båd “The Slice of life”. Dexter skal derfor hjælpe til i opklaringen af sine egne forbrydelser, hvilket naturligt vil give en del konflikter.

Dexter bliver desuden kæreste med Lila der er psykisk ustabil. Lila opdager Dexters sande morderiske jeg, men accepterer ham som han er.

James Doakes kommer tættere og tættere på opklaringen af Dexter som The Bay Harbour Butcher. Derfor vælger Dexter at burre Doakes inde, mens han finder en løsning. Han kan ikke dræbe Doakes, da det går imod moralkodekset, men han kan heller ikke lade sig fange af Doakes. Dexter er egentlig klar til at modtage sin straf, men han kan ikke byde søsteren Debra Morgan, at hun skal opdage hvilket uhyre han er.

Lila opdager at Doakes er burret inde, samt at Doakes har opdaget, at Dexter er seriemorder. Lila vælger derfor at dræbe Doakes for at beskytte Dexter. Dexter ændrer beviserne imod sig selv, så de nu peger imod Doakes, og det bliver opklaret at Doakes var “The Bay Harbour Butcher”. Slutteligt bliver Lila dræbt af Dexter. Hun er morder og psykisk ustabil. Det går dermed ikke imod moralkodekset.

Dexter sæson 2
Dexter sæson 2

Sæson 3 af Dexter

I tredje sæson slår Dexter en mand ihjel i selvforsvar. Mandens bror er en kendt og berygtet advokat Miguel Prado. Derfor får opklaringen af dette mord høj prioritet hos Miami Metro. Samtidigt bliver Dexter venner med Miguel Prado, der undervejs i sæsonen opdager at Dexter slår mordere ihjel, når de ikke kan fanges/dømmes.

Som anklager har Miguel Prado selv stået over for flere mordere der fejlagtigt er gået fri. Miguel Prado ønsker derfor et samarbejde med Dexter. Miguel Prado slår selv ihjel flere gange, og Miguel holder sig ikke kun til mordere. Derfor bliver Dexter i sidste ende nødt til også at slå Miguel Prado ihjel.

Dexter sæson 3
Dexter sæson 3

Sæson 4 af Dexter

I sæson 4 bliver Dexter far. Dexter har store problemer med at balancere familielivet med Rita og sønnen Harrison, samtidigt med det daglige arbejde hos Miami Metro, og det natlige arbejde som seriemorder. Undervejs bliver Dexter så træt at han falder i søvn bag rattet og kører galt. Dette med en aflivet morder i bagagerummet.

Samtidigt går jagten ind på en ny seriemorder. Som altid er Dexter hurtigere end betjentene hos Miami Metro, til at opklare hvem morderen er. Denne gang slår Dexter dog ikke morderen ihjel med det samme. Morderen er selv en familiefar og Dexter fascineres af evnen til at balancere familieliv med et liv som seriemorder. Dexter bliver derfor venner med seriemorderen Arthur Mitchell for undersøge hvordan han bærer sig ad.

Slutteligt beslutter Dexter sig for at dræbe Arthur Mitchell. Efter et succesfuldt drab kører Dexter hjem.

Arthur nåede dog at dræbe en sidste gang, inden han selv blev dræbt. Dexter når hjem og opdager sin søn Harrison siddende i en blodpøl. Dexters kone Rita er blevet dræbt i badekarret af Arthur.

Dexter sæson 4
Dexter sæson 4

Sæson 5 af Dexter

Dexter er i shok efter Ritas død. Astor bebrejder Dexter for Ritas død. Derfor rejser Astor og Cody for at bo hos deres mormor og morfar. Astor og Cody er Ritas børn fra et tidligere ægteskab.

Dexter afslører en ny seriemorder og slår ham ihjel. Dette drab bliver dog overværet af seriemorderens næste offer Lumen Pierce, som dermed bliver reddet. Lumen er blevet mishandlet og dette ikke kun af den dræbte seriemorder. Lumen vil derfor hævne sig på de resterende mænd, der også var med til at mishandle både hende og andre ofre. Dexter skal derfor hjælpe Lumen, både med at opklare hvilke mænd der er tale om, samt med at slå dem ihjel. Dexter og Lumen bliver kærester. Efter at alle de skyldige er blevet dræbt rejser Lumen væk.

Dexter sæson 5
Dexter sæson 5

Sæson 6 af Dexter

I sæson 6 går jagten ind på “The Doomsday Killers”. Sideløbende med denne jagt sker der et hav af andre ting. Men vigtigst af alt er det at Dexter fanger denne nye seriemorder og slår ham ihjel i en gammel efterladt kirke. Under drabet bliver Dexter opdaget af Debra. Debra er i vildrede og ved ikke hvad hun skal gøre. Skal hun anholde sin egen bror, eller hjælpe ham med at skaffe liget af vejen. Debra vælger det sidste. Hun kører til nærmeste benzinstation og fylder en dunk med benzin. Derefter bliver kirken brændt ned til jorden i håbet om at slette alle spor.

Dexter sæson 6
Dexter sæson 6

Sæson 7 af Dexter

I sæson 7 kæmper Debra med sin viden om Dexters drab. Da hun yderligere opdager Dexters knive og blodglas mv., finder hun ud af at Dexter er seriemorder. Dexter fortæller Debra alt. Debra har svært ved at håndtere dette, og hun begraver Dexter i laboratoriearbejde, så han ikke får tid til flere drab. Hun vælger samtidigt at hjælpe Dexter med en afvænning. Debra flytter ind hos Dexter og døgnovervåger ham, så han ikke kan begå flere drab. Hun forventer at lysten med til vil aftage, og at Dexter kan afvendes sin blodtørst, på samme måde som en narkoman afvendes fra stoffer.

Samtidigt støder Dexter på en ny seriemorder Hannah McKay. Det viser sig dog at Hannah kun har myrdet onde personer, og Dexter ser derfor det gode i Hannah. Dexter og Hannah bliver forelskede. Dexter forklarer til Debra at han ikke kan stoppe med at være seriemorder og at hun derfor må anholde ham eller acceptere ham som han er, samt acceptere at Dexter og Hannah er et seriemorder par.

Det viser sig dog at Hannah forsøger at myrde Debra, og Dexter sørger derfor for at Hannah ender i fængsel. Derudover får Maria LaGuerta færden af at Doakes ikke var The Bay Harbour Butcher. Hun opdager at Dexter er morderen, og Dexter er lige ved at dræbe hende. Debra opdager dog dem begge. LaGuerta beder Debra om skyde Dexter, men Debra ender med at skyde LaGuerta i stedet, for at redde sin bror.

Dexter sæson 7
Dexter sæson 7

Sæson 8 af Dexter

I sæson 8 er Debra ikke længere ansat hos politiet. Hun kæmper med sin viden om at Dexter er seriemorder, og at hun dræbte LaGuerta. Debra fortæller Dexter at hun skød den forkerte. Hun burde i stedet have skudt Dexter. Debra stopper nu hos politiet, for i stedet at blive dusør jæger. Debra skal fange en tyveknægt og bringe nogle stjålne smykker tilbage. En lejemorder som skal dræbe tyveknægten, og stjæle smykkerne, får nu færden af Debra. Han tæsker Debra og stjæler smykkerne. Efterfølgende findes lejemorderen myrdet. Det viser sig at Debra har dræbt lejemorderen med 6 skud, og dermed er hun igen blevet morder.

Dexter sæson 8
Dexter sæson 8

 

Medvirkende i Dexter

Michael C. Hall (Dexter Morgan)

Jennifer Carpenter (Debra Morgan)

James Remar (Harry Morgan)

 

 

DEXTER
DEXTER