Chromecast

I dag gør teknologien vores hverdag meget nemmere. Ifølge Danmarks Statistik har over 97% af danskerne anvendt internettet i løbet af de sidste tre måneder. Det betyder også, at vi bruger det til mange forskellige ting i den travle hverdag. Teknologien har ikke kun gjort det muligt at tjekke vejrudsigten. Der er også sket en revolution i forhold til at se fjernsyn, finde vej og meget andet.

Og netop muligheden for at se fjernsyn har ændret sig markant. Teknologien har givet os nogle helt nye muligheder. Det gælder både vores valg af programmer, muligheden for streaming og muligheden for at se det streamede på vores fjernsyn. Du behøver ikke længere et kabel, der kan forbinde computer og fjernsyn.

I dag er der flere forskellige måder, hvorpå du nemt kan caste programmer op på dit fjernsyn. Det kan du gøre fra din computer, tablet eller smartphone. Det gælder både for Apples produkter og andre producenter. På den måde har du fjernsynet lige ved hånden, og du kan styre det hele fra ét og samme sted.

I denne artikel vil vi kigge nærmere på det velkendte Chromecast. Mange har i dag installeret denne i hjemmet, og det gør TV-sening både nemt og overskueligt. Du vil finde al den information, du har brug for. Så kan du være klar til at finde frem til din foretrukne model og installere den uden problemer. Vi vil blandt andet fortælle dig langt mere om:

 • Historien om Google
 • Hvad er et Chromecast?
 • Hvordan virker det?
 • Opsætning af et Chromecast
 • Brugsvejledning

Læs med, og bliv meget klogere på, hvorfor du bør købe dig et Chromecast til dit fjernsyn. Det har aldrig været nemmere at se fjernsyn i knivskarp kvalitet – så hvorfor ikke selv få den fornøjelse?

Historien om Google

Bag Chromecast står Google. Google er en af de største software- og it-virksomheder i verden. Google blev oprettet tilbage i 1998 af to ph.d.-studerende ved Stanford University. Navnet blev til fra tallet googol, der er et et-tal, som er efterfulgt af 100 nuller. I 2006 blev YouTube købt af Google, og siden er virksomheden kun vokset endnu mere.

Antallet af medarbejdere fra 2001 til 2009 steg fra 200 til 20.000. Samtidig gik antallet af søgninger på Google fra titusinder til 17 millioner i minuttet. I dag står Google bag en lang række af forskellige services og produkter, som vi bruger hver eneste dag. Nogle af de mest velkendte er:

 • Google Earth
 • Google Maps
 • Gmail
 • Google Android.

I 2008 lancerede Google deres egen webbrowser, Google Chrome. Denne webbrowser er i dag den mest benyttede browser i verden. Den er kendetegnet ved at være nem at navigere rundt i, samtidig med at den holder en høj hastighed. Det er også muligt at caste fra Google Chrome og til dit Chromecast. Dette er også en stor kvalitet ved Google Chrome.

Google Chrome blev den første webbrowser til at snakke sammen med en personlig konto. Du kan nemlig logge ind med din Google konto og få adgang til en række af Googles forskellige features. Det kræver ikke, at du anvender din egen computer. Dermed blev det muligt at have alle sine bogmærker, sin mail og meget andet til at ligge i skyen.

I dag er der andre webbrowsers, der kan stort set det samme som Google Chrome. De er blevet inspireret af Googles system, og det forstår vi godt. Har du endnu ikke Googles webbrowser på din computer, bør du hente den. Det er ganske gratis, og du kan på den måde bruge din Chromecast fra din computer.

Hvad er et Chromecast?

Det er ikke så forfærdelig mange år siden, at vi mødte Chromecast for første gang. Det er en lille gadget, der er produceret af Google. Dets primære formål er at tage streaming til et helt nyt niveau. Det kan nemlig gøre det muligt for dig at forbinde indhold fra devices til dit fjernsyn. Du skal hverken bruge ledninger eller andre former for kabler. Det kræver blot, at du har wifi, der gør det muligt at sende signalet.

Derfor kan du nemt se dine yndlingsserier fra forskellige platforme, der har en tilhørende app. Det kan være platforme som:

 • HBO
 • Netflix
 • TV2 Play
 • DR TV.

Dette er blot et udpluk af forskellige tjenester, som du kan drage nytte af med et Chromecast i huset. Det er samtidig en gadget, der er særdeles nem at installere, og så fylder den ingenting. Den fungerer nemlig som en lille HDMI dongle, der sidder i en HDMI-indgang i dit fjernsyn.

Du kan ikke blot se dine yndlingsprogrammer via dit Chromecast. Du kan også nemt se flow-tv igennem de forskellige apps. Her skal du blot vælge denne mulighed i din app. Samtidig kan du også se billeder og spille musik fra eksempelvis Spotify. Det hele kører over dit wifi. Fungerer dit Chromecast ikke optimalt, skal du altid tjekke din forbindelse.

Kender du til Apple TV’et, så minder Chromecasten en smule herom. Dog har den én væsentlig fordel. Du kan anvende denne til alle typer af smartphones, hvorimod Apples produkter kun kan forbindes med hinanden. Samtidig udsender et Chromecast en anden type af signal. Det vil forbedre kvaliteten af din streaming på den samme internethastighed.

Forskellige modeller af Chromecast

Tilbage i 2013 kom den første Chromecast, og den blev et kæmpe hit fra begyndelsen. Men allerede i 2015 kom Chromecast 2.0, der var en opgradering, og et år senere kom de med Chromecast Ultra. I dag kan vi byde generation 3.0 velkommen. Men hvad er forskellen på disse tre modeller? Det vil vi forsøge at forklare dig nedenfor.

Alle fire modeller har samme egenskab i forhold til det indhold, der kan afspilles. De kan alle afspille 1080p-indhold og understøtter samtidig HDMI CEC. Det gør, at du nemt kan sætte din serie fra Netflix på pause ved at bruge din fjernbetjening. TV og Chromecast taler altså sammen med denne funktion. Desuden har de alle fire adgang til de samme apps.

En af de store forskelle mellem de tre generationer er det netværk, de understøtter. Den første Chromecast understøtter ikke trådløs vekselstrøm og kun udsendelser på 2,4 GHz-båndet. Anden generation omfatter Chromecast 2.0 og Chromecast Ultra. Disse to understøtter forskellige former for wifi. De kan samtidig udsende både 2,4GHz og 5GHz.

Særligt for Ultra er, at den understøtter 4k og HDR-videoafspilning. Her får du altså det bedste af det bedste, når det kommer til kvaliteten. Den tredje generation er en opgradering af Chromecast 2.0. Denne model er lidt hurtigere end forgængeren, og så vil billedet blive vist i Full HD-kvalitet lidt før.

Der er også en forskel i de forskellige modellers hardware. Hastighedsforskellen mellem de forskellige modeller er dog ikke værd at spekulere i. Alle tre har en glimrende hastighed ved streaming. Til gengæld er designet også forskelligt fra de forskellige modeller. Alle fire er meget små, men der er nogle små forskelle. Det vil dog sjældent have en betydning, da langt de fleste kan gemme den lille boks væk, hvis HDMI-indgangen sidder på bagsiden af fjernsynet.

Prisen

Der er også en forskel i prisen. Jo nyere og bedre funktioner, desto dyrere vil modellen være. Generelt ligger et Chromecast til en yderst fornuftig pris. Den nyes Chromecast 3.0 koster omkring 330 kr., mens Ultra er en smule dyrere og koster omkring 600 kr. Men når det kommer til et Chromecast, vil der ofte være stor konkurrence på området. Med en stigende popularitet vil mange forskellige butikker gerne have dig til at vælge deres pris. Derfor vil du ofte finde gode tilbud på et Chromecast.

Du kan mange steder benytte dig af prismatch. På den måde kan du altid købe dit Chromecast hos din foretrukne forhandler uden at betale for meget. Her skal du dog være sikker på, at prisen, du sammenligner med, er fra en anden forhandler. Der bliver ikke matchet priser på eksempelvis 2. sorteringer.

Chromecast Audio

Men hvad så med din højtaler? Faktisk har Google også en løsning til dig, der gerne vil streame musik direkte fra din mobil eller tablet. De har nemlig lanceret Chromecast Audio. Her får du en lille gadget, der tilsluttes din højtaler. Efterfølgende kan du igennem dit wifi streame musik fra dine devices i hjemmet. Du kan anvende alverdens forskellige devices, og du vil få den bedste lyd hver gang.

Du behøver ikke en app til dette, ligesom det kan være tilfældet med eksempelvis Sonos. I stedet for skal du blot anvende det lille ikon, der dukker op i dine forskellige apps. Casting er samtidig med til at forlænge højtalerens batteritid. Det vil ikke koste ekstra strøm fra din højtaler. Du kan samtidig bevæge dig rundt i din bolig uden at miste forbindelsen. Den koster omkring 400 kr. og er en god investering i langt de fleste tilfælde.

Hvordan virker et Chromecast?

Et Chromecast kan gøre hverdagen meget nemmere derhjemme. Du kan helt slippe for at skulle zappe mellem forskellige kanaler. I stedet kan du vælge lige præcis det program, du gerne vil se. Men hvordan virker den? Det er yderst nemt for dig at bruge et Chromecast og kræver kun:

 • Et fjernsyn med en HDMI-indgang
 • Et wifi i boligen
 • En device, der understøtter wifi.

Efterfølgende skal du blot sørge for at sætte dit Chromecast op. Opsætningen gennemgår vi for dig lige om lidt. Dit Chromecast virker på den måde, at din device sender et signal igennem det trådløse netværk til dit Chromecast. Efterfølgende vil indholdet blive afspillet på dit fjernsyn. Du kan både bruge din device eller din fjernbetjening til at trykke start, stop eller sætte på pause. Du kan samtidig justere lyden.

Sådan indstiller du dit Chromecast

Opsætningen af dit Chromecast er selvfølgelig essentiel for, at du kan komme i gang med at caste dine yndlingsserier. Derfor kommer vi med en hurtig gennemgang af, hvordan du sætter det hele op. Først og fremmest kræver det, at du downloader Google Home-appen. Denne skal bruges til at koble fjernsyn og Chromecast sammen. Når du har appen, er du klar til opsætning. Vi vil gennemgå din opsætning i forskellige trin. Har du brug for yderligere hjælp, kan du altid benytte dig at Googles supportside.

 1. Tilslut dit Chromecast til dit fjernsyn. Du sætter USB-strømkablet i en ledig USB-port i dit fjernsyn eller igennem den medfølgende adapter. På den måde får dit Chromecast strøm.
 2. Kontrollér, at det samme trådløse netværk bruges af både Chromecast og forskellige devices til formålet.
 3. Find appen frem, og konfigurer til Chromecast. Her skal du trykke på ’tilføj’ og efterfølgende ’konfigurer enhed’. Herefter klikker du på ’konfigurer nye enheder’.
 4. Du skal nu vælge den Google-konto, du vil knytte til dit Chromecast. Du kan også vælge at tilføje en anden konto. Klik herefter på OK.
 5. Efterfølgende vil Google Home-appen søge efter enheder i nærheden. Hvis der er flere enheder, skal du sørge for at vælge den enhed, du ønsker at forbinde.
 6. Forbindelsen vil blive oprettet. Der vil blive vist en kode på dit fjernsyn for at sikre, at du konfigurer med den rigtige enhed. Er det korrekt, skal du blot klikke på ’ja’.

Herefter er du klar til at caste på dit fjernsyn. Du skal blot kigge efter et lille symbol i din app. Du kan også vælge at navngive dit Chromecast efter eget valg. På den måde kan du altid sørge for at bruge den rigtige. Du kan finde en mere grundig gennemgang af opsætningen lige her.

Kan jeg bruge et Chromecast uden wifi?

Som udgangspunkt er det en forudsætning for brugen, at du har et trådløst netværk i nærheden. Men faktisk er der også muligheder uden en forbindelse. Du kan altid bruge din mobil som et hotspot. Det vil fungere som et trådløst netværk, som du blot skal koble andre devices på. Du bruger dermed mobilens data til at caste.

Du kan også vælge at få dig en 4G-router. På den måde vil du få en router med et SIM-kort, der sørger for en forbindelse. Dette SIM-kort kan du flytte fra din telefon og til din router. Den bedste mulighed for dig er at få et mobilabonnement, hvor du har en stor mængde af data hver måned. På den måde kan du få et ekstra SIM-kort til samme abonnement og bruge i din router. Dette kaldes for datadeling. Du kan læse mere om datadeling her.

Forskel på Apple TV og Chromecast

Vi har allerede været lidt inde på emnet, men måske du stadigvæk funderer over, hvorfor du bør vælge det ene i stedet for det andet. Vi kigger her lidt nærmere på forskelle på Apple TV og Chromecast. Disse to har samme formål: at gøre streaming nemmere for dig igennem det trådløse netværk. Hver gadget har sine fordele, men Chromecasten kan levere knivskarpt TV uden et krav om, at det skal være egne produkter.

Netop dette er en af de væsentligste forskelle. Bruger du et Apple TV, er det en forudsætning, at du streamer fra et andet produkt fra Apple. Det kan være en iPad, en iPhone eller din MacBook. Dette er ikke et krav hos Google. Du kan streame fra en række af forskellige former for smartphone, tablet og computer. Du kan selvfølgelig også anvende Apples produkter til dette.

Apple TV fungerer mere som et kabelnetværk, hvor Chromecast kører 100% på det trådløse netværk. Derfor skal du tilgå de forskellige apps igennem dit Apple TV med den tilhørende fjernbetjening. Der er også forskel på din mulighed for at betjene systemet. Med Apple TV skal du benytte dig af den medfølgende fjernbetjening. Ved dit Chromecast skal du blot bruge den app, som du streamer et program fra.

Sammenligner vi prisen, så er Chromecasten også langt den billigste. Ofte vil du sammenligne Apple TV 4.0 med Chromecast Ultra, og her er der stor forskel på prisen. Du kan faktisk købe to Ultra for samme pris som et enkelt Apple TV. Dette er endnu en af de store fordele ved Chromecast: Du får meget for små penge.

Derfor er det en fordel med et Chromecast

Med et Chromecast er der altså en række fordele, som du kan drage nytte af. Først og fremmest kan du helt slippe for at skulle anvende et kabelstik for at kunne se fjernsyn. Det vil give dig frihed til at placere dit fjernsyn, hvor du har lyst. Samtidig kan du også vælge forskellige tv-pakker fra, hvis du blot har brug for nogle få kanaler. I dag er det muligt at lave unikke sammensætninger med forskellige tjenester. Så kan du få de kanaler, du har brug for.

Samtidig gør et Chromecast det nemt for dig at caste alle dine yndlingsprogrammer, når du vil. Du får en knivskarp kvalitet, og så kan du nemt sætte programmet på pause. Du er altså ikke afhængig af at sidde klar på et bestemt tidspunkt for at kunne følge med. Du får også muligheden for at caste dine billeder op på skærmen. Det kan være oplagt, hvis du skal vise dine feriebilleder til familien.

Sammenlignet med Apple TV har Chromecasten nogle store fordele. Du er ikke afhængig af, at du skal anvende et andet produkt fra Apple til casting. Du kan bruge en række forskellige smartphones, tablets og computere. Samtidig er størrelsen også værd at tage i betragtning. Et Apple TV er nemlig langt større end et Chromecast. Derfor kan du ikke gemme den væk, og du er afhængig af at have dit Apple TV til at stå fremme.

Brug dit Chromecast på andre måder

Ofte bliver den brugt til at caste programmer og serier til fjernsynet. Men faktisk kan dit Chromecast også bruges til meget andet. Du kan eksempelvis bruge den til:

 • At streame film fra dit Google Drive. Du skal blot åbne filen og vælge dit drev
 • Brug dit Chromecast med din Kindle Fire
 • Spille spil med din smartphone på fjernsynsskærmen
 • Bruge Chromecasts billedvisning som udsmykning.

Der er altså mange muligheder med denne gadget i huset. Den er multifunktionel og vil gøre din hverdag en smule nemmere.

Hvornår skal jeg vælge et Chromecast?

Nogle gange kan det være en god idé at opgradere til et Chromecast, og andre gange kan det næsten være en nødvendighed. Her kommer vi med nogle klare situationer for, hvornår du bør opgradere.

Oplever du eksempelvis, at din 2,5GHz dækning er dårlig, kan det være en fordel at opgradere til en nyere version. Hvis du får en model, der understøtter 5GHz wifi, vil du langt nemmere kunne finde forbindelse. Overvejer du også muligheden for at købe et fjernsyn, der kan vise i 4k, bør du også opgradere. På den måde får du det største udbytte af det, du ser i fjernsynet.

Generelt set er det en fordel at investere i den nyeste generation eller en Ultra. På den måde er du bedst muligt sikret i fremtiden. For med den hastige udvikling kan det hurtigt blive en nødvendighed med et fjernsyn, der kan vise i 4k. Og med en lille prisforskel, kan det være godt at investere i en Chromecast Ultra. Du får nemlig meget for pengene, og det skriver Jyllandsposten mere om lige her.