DAB-radioer

I dag hører mange danskere radio hver eneste dag. I mange år har vi haft muligheden for at lytte til jordbunden radio, også kaldet for FM. FM-radio er elektromagnetiske bølger i frekvensbåndet. Det giver os muligheden for at lytte til radio igennem et antennesignal. FM er betegnelsen for denne type af radio. Det handler nemlig om at kunne lytte til radio gennem frekvensmodulation.

Men FM-radio har svært ved at følge med teknologiens udvikling. Derfor er DAB-radioen kommet til som en bedre løsning for mange. Dette er en radioteknologi, der finder sit fundament i den digitale verden. Men hvad er DAB-radio egentlig for noget? Og hvad er historien bag?

Her kan du læse meget mere om DAB og dens historie. Vi kommer ind på mange forskellige former for DAB. Du kan blandt andet læse om:

  • Forskellen på DAB og FM
  • DAB+ radio
  • DAB autoradio
  • Hvorfor er DAB en god løsning?

Det og meget andet finder du i denne artikel. På den måde klæder vi dig godt på til at forstå de mange fordele ved DAB. Og måske du også finder ud af, at du allerede er i færd med at benytte dig af denne radiotype. God læselyst.

Hvad er DAB-radio?

DAB er en forkortelse for Digital Audio Broadcasting. Det betyder helt overordnet en radiostation, der er baseret på digital teknologi. Dette er også kendt som Eureka-projekt 147. DAB er derfor det digitale radiosystem, og du finder det over hele verden. I dag er der forskellige former for DAB. De mest udbredte er DAB, DAB+ og DMB. Dem kommer vi ind på senere.

Målet med DAB var at skabe en digital transmission i forbindelse med radio. Dette skulle gøres for at skabe en bedre oplevelse med en bedre kvalitetsradio ved en højere lydkvalitet. Det var også nødvendigt for at kunne konkurrere med store teknologiudviklede nationer som USA og Kina. Samtidig gav det mulighed for at skabe langt flere radiokanaler, der kunne være mere niche-prægede.

Støj og påvirkninger mellem forskellige kanaler ville også blive undgået. Dette oplever mange på FM-radio, hvor de skifter mellem frekvenserne. Rammer du ikke den helt rigtige frekvens, vil du nemlig kunne høre støj i baggrunden. Du kan også opleve, at en anden radiokanal ligger og spiller i baggrunden.

DAB-radioen er altså løsningen på nogle udfordringer, der hidtil har været med analog radioteknologi. Dog har der været en del kritik af DAB efter indførelsen i flere lande i Europa. Flere DAB-kanaler benytter sig af en bitrate på under 192 kbps. Det kan forårsage en dårligere lyd, som også er dårligere end FM-kanaler under nogle normale forhold.

Heldigvis arbejdes der hårdt på DAB-radioen i dag. Det har være tilfældet siden 2006, og i dag benyttes en langt bedre lydstandard. Det har gjort det muligt at opnå en langt bedre lydkvalitet. Denne opgradering kaldes for DAB+. Alle DAB+-modtagere er i dag kompatible med DAB-standarden.

Hvor finder vi DAB?

Men hvor er det helt præcis, du lytter til DAB henne? Før i tiden kunne du kun lytte til den digitale radio igennem en fysisk DAB-radio. Her kunne du nemt vælge mellem de mange kanaler. I en årrække blev biler også udstyret med DAB, men i dag er det de færreste, der gør brug af dette. I stedet for finder du DAB overalt på internettet.

Mange lytter til digital radio i dag. De store producenter som DR tilbyder alle kanaler som DAB. For dig betyder det, at du altid kan lytte til radiokanaler online. Du kan også streame tidligere programmer eller finde helt bestemte sekvenser. Det er nemlig en stor fordel ved den digitale radio.

Forskellen på DAB og FM

Vi har været lidt inde på både FM og DAB, men det er vigtigt, at du får den fulde forklaring. Det er nemlig de to muligheder, du har for at lytte til liveradio i dag. Derfor fortæller vi dig kort om forskellen på disse to.

FM er som nævnt en analog radiotjeneste. Den er bygget på frekvensmodulation, og det er også derfor, at du skal ramme en bestemt frekvens på din radio. Hver kanal på FM tildeles en bestemt frekvens. Når du vælger denne frekvens, vil du finde signalet til den respektive kanal. Her kan du blandt andet se DR’s frekvenser. FM er altså analog radio.

Derimod er DAB en digital radio. I stedet for frekvenser vil en kanal blot blive kodet ind. DAB er altså en lang liste med kanaler, som du blot skal vælge eller klikke på. Her vil der ikke være nogen form for støj fra andre, da du ikke skal ramme en bestemt frekvens. DAB kan du også lytte som internetradio. Det kræver altid, at du har en internetforbindelse, hvis du vil bruge denne mulighed.

Historien bag

Men hvordan startede det hele? De sidste 15 år har der været et stort fokus på at få den digitale radio frem i Danmark. Dermed har flere medieaftaler også omfattet ændringer inden for radioen. Men hvordan startede det hele? Vi springer tilbage til 1994. Her bliver P2 udsendt på DAB for første gang. DAB er ganske nyt og en helt ny måde at tænke radio på. Vi inddeler dette i forskellige afsnit:

  • Starten på DAB og digital radio
  • Officiel indvielse af DAB i 2001
  • En ny historie: DAB+

Starten på DAB og digital radio

Året efter kaster DR sig ud i et DAB-forsøg i løbet af efteråret. I kølvandet på dette åbner den første radio, Studio 33, der er 100 % internetbaseret. Lyden udsendes via Real Audio-formatet på nettet. DR arbejder også med at sende internetradio. Radioavisen og Orienteringen sendes som ’On Demand’ på nettet. Disse programmer kunne streames i samme format som Studio 33’s radio.

I 1997 sætter B&O gang i DAB-radioens historie. B&O havde især sin storhedstid disse år, og de startede en produktion af specialbyggede DAB-testradioer. Disse blev leveret til 500 udvalgte lyttere i København og i Nordvestjylland. En forudsætning for disse var, at de skulle teste brugen og modtagelsen af DAB. Disse blev senere indsamlet igen og stjålet ved et indbrud på B&O’s lager.

Forsøgsordningens konklusion var begrænset, og efterfølgende konstaterede en rapport, at DAB-udviklingen var i venteposition. Denne venteposition kunne opdeles i tre forskellige faser:

  • DR var som programudbyder ikke interesseret i at udbyde programmer, ingen ville lytte til via DAB
  • Lytterne kunne endnu ikke købe en DAB-radio
  • Der var endnu ikke incitament til at udbyde DAB-radioer fra radiobranchen. DAB-sendenettet var ikke udviklet tilstrækkeligt

Dog var DR positiv omkring projektet. En efterfølgende beslutning med politisk udgangspunkt gav DAB endnu en chance. Her skulle området med DAB-sendenettet udvides.

Officiel indvielse af DAB i 2001

Efter nogle år, hvor DAB-radioen er blevet testet, bliver DAB-sendenettet officielt indviet i 2001. Hele otte DAB-kanaler præsenteres. DR leverede blandt andet DR PLUS. Denne kanal skulle samle radio fra DR’s FM-kanaler. Programmerne blev sendt i en fast form for rotation. Desværre er det kun taxaer i København, der har mulighed for at lytte med. Det var nemlig de færreste, der i denne tid havde en DAB-radio. DR vurderer også, at der vil gå 10-20 år før alle danskere kan lytte med.

Vi springer helt til 2006, før der sker noget nyt i forbindelse med DAB-radioens historie. Udvalget af kanaler udvides med Radio Soft, der udsendes på DAB. I 2009 lytter hver anden dansker til radio via internettet. DAB-radioen begynder så småt at blive det foretrukne valg hos danskerne. Det udgør dog en lille procent af den samlede lytning. I 2010 når DR 1.000.000 lyttere om ugen på DAB-radioen, og antallet af lyttere på nettet ligger cirka på det halve.

Der ses altså en fremgang i DAB-radioen. Samme år måles det, at cirka hver tredje husstand i Danmark har en DAB-radio. På et år sker der en stigning i lytning på DAB fra 7,0 % til 7,3 %, og netradioen er steget fra 0,6 % til 2,8 %. Samme år stopper Morgenandagten på FM. I stedet skal den sendes på P2 på DAB.

I 2011 kommer The Voice også på DAB i hele landet. DR har samtidig udgivet en app, hvor det er muligt at lytte til DR’s radioprogrammer igennem internettet. Denne downloades over 100.000 gange på kun tre uger. Men en manglende kvalitet på DAB-radioen giver anledning til et nyt forsøg. Samme år bliver DAB+ testet på Sjælland, hvor lokale radioer bliver udsendt som DAB+.

En ny historie: DAB+

DAB+ bliver et nyt forsøg på at rulle DAB ud i hele landet og gøre det til danskernes foretrukne radiolytning. Med en succes inden for DAB+ vælger DR at lukke DAB allerede i 2013. I stedet for skal de overgå til DAB+, som allerede er veletableret i andre lande. Denne plan bliver dog udskudt.

I 2014 sker der noget på markedet. Over 240.000 DAB-radioer bliver solgt dette år, og salget er dermed fordoblet på et enkelt år. Dette er særligt grundet DR’s valg om, at DAB skal overtage programmer fra FM-kanalerne. I 2016 sker er også udvidelse inden for DAB+, hvor følgende er kommet til:

  • Radio ABC
  • SOLO FM
  • Radio Alfa Østjylland

Og så er vi ved 2018, som er det sidste nye inden for DAB. I dag er DAB+ en af de foretrukne måder at lytte radio på herhjemme. Sammen med podcast udgør de et stort marked inden for radio og auditive programformater. Dog holder vi fortsat fast i FM-kanalerne, der især lyttes til på vej til og fra arbejde. Det er nemlig de analoge radioer, vi finder i langt de fleste biler.

Forskellige typer af DAB

I dag er der forskellige former for DAB-radio på markedet. Nedenfor vil vi gennemgå nogle af dem for dig. På den måde får du hurtigt et overblik. Du kan samtidig bedre navigere rundt i det store marked inden for DAB. Selvom DAB endnu ikke har udnyttet sit fulde potentiale, er det dog noget, der har nogle fordele. Sammenlignet med FM har DAB-systemet nogle teknologiske fordele.

Selvom internetradio er en form for DAB, så taler vi her om de mere fysiske tendenser. DAB-radioen er nemlig udtænkt som en stationær radio, der har indkodet en række kanaler, du nemt kan tilgå. Lad os se nærmere på de mange muligheder.

Digital internetradio

Selvom vi kommer til at tale mere om den fysiske DAB-radio og dens signal, skal vi alligevel omkring internetradioen. I de senere år er denne form for radio blevet en af danskernes foretrukne. Det er nemt at tilgå, samtidig med at du kan lytte til programmer efter udsendelsen. Det er derfor ikke nødvendigt for dig at være klar til en bestemt sendetid. I stedet for kan du lytte til en udsendelse, når det passer dig.

Internetradioen kan du ofte tilgå på de respektive radiokanalers hjemmeside. Bruger du eksempelvis DR’s internetradio, kan du frit vælge mellem deres kanaler. Du vil samtidig kunne tilgå en side for hver af de mange radiokanaler. Her finder du gamle udsendelser og forskellige andre features. Se DR’s internetradio lige her.

En anden stor fordel ved den internetbaserede radio er muligheden for at brugertilpasse en side. På den måde kan eksempelvis DR komme med forslag til, hvad du bør høre. Det kan være en bestemt udsendelse eller et samfundsaktuelt emne. På den måde får du samtidig inspiration til din lytning. Du har også mulighed for at lave personlige programlister. Her kan du gemme dine foretrukne programmer eller specifikke udsendelser.

DAB+ radio

Lad os hurtigt kigge lidt nærmere på DAB 2.0, der kaldes for DAB+. Vi har allerede været inde på emnet, men her får du en kort gennemgang af den nyeste DAB-teknologi. I 2006 får DAB forskellige konkurrenter i form af ny teknologi og nye løsninger. Derfor udvides DAB-sendenettet til DAB+. DAB+ er en opgradering af det klassiske DAB-sendenet.

Denne komprimering af multiplex-signalet gjorde det muligt at tilbyde langt flere kanaler til lytterne. I slutningen af 90’erne var det kun muligt at tage omkring fem kanaler via DAB. Efter DAB+ var det muligt at have op til ti forskellige kanaler. I 2017 havde alle europæiske lande skiftet DAB ud med DAB+.

DAB autoradio

Er du vild med god radio på din køretur? Så er en DAB-autoradio lige sagen. For at gøre det nemmere for dig at modtage kanaler, er der blevet lavet disse radioer. Du får muligheden for at lytte til de digitale radiostationer. Det giver dig en mere ren og klar lyd på din køretur. Har du endnu ikke en DAB-autoradio, kan du med fordel investere i en. Du skal dog være opmærksom på din antenne.

Når det kommer til digitale radiosignaler, kan det være nødvendigt med en udskiftning. På den måde får du den bedst mulige forbindelse. Antennen forbindes med din DAB+-radio i bilen. Så får du den bedst mulige oplevelse.

DAB retroradio

Når det kommer til forskellige modeller af en DAB-radio, er en af de populære en retromodel. Her får du en DAB+ radio forklædt som en klassisk radio. Du får altså den skarpe lyd fra det digitale sendenet og det klassiske udtryk. Her vil designet sende dig tilbage i tiden, men uden at skulle gå på kompromis med lyden.

Disse modeller fås selvfølgelig med så mange kanaler, som det er muligt i dag. Du finder dem i forskellige forklædninger med lækre detaljer. Samtidig kan du med fordel kigge dig omkring efter en model med Bluetooth-modtager. På den måde kan du bruge din DAB-radio som højtaler til den musik, du selv vil vælge. Du kan nemt koble den sammen med din smartphone eller iPhone.

Nogle modeller kommer også med en indbygget FM-tuner. På den måde kan du stadigvæk lytte til dine favoritkanaler på FM-sendenettet. Og er du vild med dine gamle CD’er? Så er der også forskellige DAB-radioer med indbygget CD-afspiller.

DAB-clockradio

Det er ikke kun radioer, der tager sig godt ud i køkkenet eller i stuen, du kan få med DAB i dag. Faktisk kan du hver morgen nyde lyden af en god morgenradio helt uden knas på linjen. Mange danskere har i dag en clockradio som vækkeur. Det kan være en udfordring med signalet somme tider, da den lille radio kan være svær at indstille. Derfor er det oplagte valg at få sig en DAB-clockradio. På den måde kan du finde dine yndlingskanaler og være sikker på, at det virker hver eneste morgen.

Når du skal finde din clockradio, er der et væld af forskellige muligheder. Du finder både store og små modeller. Der er også nogle, der gør det muligt for dig at slukke lyset om natten. På den måde slipper du for at blive forstyrret af en DAB-clockradio, der står og lyser hele natten.

DAB radio test

Hvis du vil være sikker på at vælge en DAB-radio, der giver dig mest lyd for pengene, kan det være en fordel at læse en test. Der bliver jævnligt udført tests, der giver dig mulighed for at finde den helt rette DAB-radio. På den måde kan du også sammenligne kvalitet og pris. Der kan nemlig være noget om snakken i forhold til, at de to ting følges ad.

Når du læser en test, skal du være opmærksom på forskellige ting. Det er ikke kun testens vinder, der skal være afgørende for dit valg. Det er samtidig vigtigt, at du tager dine egne behov i betragtning. Ved at læse en test kan du til gengæld få et godt overblik over, hvilke radioer der har det bedste signal. Det er én af de faktorer, der bør være prioriteret højt hos dig. Der kan være en væsentlig forskel i den DAB-antenne, du finder i den respektive radio. Du bør tænke over:

  • Dit budget og dine behov
  • Antennens styrke
  • DAB-radioens lydkvalitet og antal af kanaler
  • Størrelse og visuelle udtryk
  • Dit behov for andre muligheder end blot radio

Hvis du gerne vil læse en test, kan du finde mange forskellige på nettet. Ligeledes har Forbrugerrådet Tænk lavet en guide til dig. Du bliver guidet til, hvordan du finder den helt rigtige DAB-radio hjem til dig. Du kan finde guiden lige her. Så er du bedst muligt klædt på til at gøre et godt køb.

Hvorfor er DAB-radio en god løsning?

Lad os få helt styr på, hvorfor DAB-radioen er en god løsning. Der er nemlig god grund til at kigge efter DAB i fremtiden. Først og fremmest får du mulighed for at vælge imellem flere forskellige radiokanaler. I dag finder du omkring 20 forskellige stationer i hele landet. Samtidig har overgangen til DAB medført en mangedobling af nationale radiostationer.

Du kan også forvente radio i langt højere kvalitet, end hvad det er tilfældet på FM. Det kræver kun, at du har et godt signal til DAB-sendenettet. Køber du en fysisk radio, har du også mulighed for en, der kan udfylde flere behov. Den kan både spille radio, sørge for din personlige musiklytning og afspille en favorit-CD. Dermed får du en radio, der giver dig god musik i topkvalitet.

Udfordringer med DAB

Sidst vil vi komme lidt mere ind på den kritik, der har været af DAB-radioen. Når det handler om ny teknologi, er det ganske almindeligt, at der altid er nogle forbedringspunkter. Det er også tilfældet med DAB.

En af de udfordringer, vi stadigvæk møder i forhold til DAB, er den manglende udbredelse på området i Danmark. Selvom DAB er fremtidens teknologi, er det svært at vænne danskerne til at gøre brug af dette. Samtidig er det dyrt at drive et DAB-sendenet. Der skal bruges meget energi på at sende programmer ud med DAB. Derfor kan det være en mere omkostningstung måde at drive radio på. Dog gør DAB+ det muligt at producere langt billigere radio målt pr. program.

En anden udfordring er den hårde konkurrence i forbindelse med internetradio. DAB kan kun modtages lokalt, hvorimod internetradio kan lyttes overalt. Derfor er de fysiske radioer ikke i lige så høj kurs som internetradioen. Det er nemt at tilgå den internetbaserede udgave, og derfor også gratis for alle med et medium, der kan tilgå nettet. Du skal dog have en IP-adresse i det land, hvor internetradioen sendes. På DAB kan du derimod nemt tage radiokanaler fra udlandet.

DAB er fremtiden

Nu har du fået læst en hel masse om DAB-radioen. Her vil vi opsummere for dig, hvad vi har talt om. Først og fremmest er DAB-radio en digital måde at sende radio på. Internetradio kan derfor også dækkes af begrebet, men fungerer anderledes end de fysiske radioer. DAB-radioen har haft sine udfordringer på markedet. Med opgraderingen til DAB+ blev radioen væsentligt forbedret.

I dag står vi over for en fremtid, hvor FM-sendenettet er i fare. Det er svært at følge med den teknologiske udvikling i forhold til lydkvalitet på FM-kanalerne. Derfor kan DAB+ nemt være vores fremtidige radio i eksempelvis bilen og på køkkenbordet derhjemme. Der arbejdes stadigvæk på at udbrede DAB og gøre kvaliteten endnu bedre.