Hvad gør en gyserfilm så skræmmende?

Hvad gør en gyserfilm så skræmmende?
Hvad gør en gyserfilm så skræmmende?

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold fra streamingtjenesten Nordisk FIlm+

Er du fascineret af gyserfilm og nysgerrig efter at dykke lidt dybere ned i, hvad der præcist definerer denne hjertehamrende genre? Så er du kommet til det rette sted. Lad Nordisk Film+ guide dig gennem gyserfilmens verden og give dig indsigt i de elementer, der får dit blod til at fryse. Uanset om du er en hærdet fan eller ny til genren, kan der være ny viden at hente.

Forskel på gyserfilm og thrillere

Gyserfilm og thrillere adskiller sig primært i deres fokus og stemning. Gyserfilm, eller horror, har fokus på skræk, ofte med elementer af overtro og det overnaturlige, for at vække frygt hos tilskueren. Thrillere, derimod, læner sig mere mod intens spænding og realistisk drama, hvor det psykologiske spil og nervepirrende plotudviklinger holder publikum på kanten af sædet. Der kan selvfølgelig være overlap og elementer fra flere genrer, der gør, at thrilleren kan være ganske uhyggelig, og gyseren kan være spændingsfyldt.

Gys: Fra fortællinger til litteratur og film

Gysergenren har sine rødder dybt plantet i menneskets urgamle fascination af det ukendte og overnaturlige. Historisk har fortællinger om spøgelser, vampyrer og andre overnaturlige væsener været en del af kulturelle mytologier og folklore verden over.

Fascinationen blev overført til litteraturen og senere til det store lærred. De første gyserfilm begyndte at dukke op allerede i stumfilm-æraens begyndelse. Her var film som The House of the Devil (1896) af Georges Méliès samt Frankenstein (1910) og Nosferatu (1922) blandt de første, der benyttede sig af filmmediets unikke evne til at skabe visuelt skræmmende og overnaturlige oplevelser for publikum.

I dag ser gyserfilm-genren meget anderledes ud, og der bliver brugt en del flere effekter, ‘jumpscares’ og gruopvækkende scenarier, som i de senere år endda har fået folk til at besvime og kaste op i biograferne.

Jumpscares eller gruopvækkende scener

Mange tror fejlagtigt, at en gyserfilm nødvendigvis skal skræmme eller chokere ved hjælp af jumpscares, men det er ikke altid tilfældet. Gysergenren er langt mere nuanceret og kan involvere en række forskellige teknikker til at skabe uhygge.

Mens nogle gyserfilm ganske rigtigt gør brug af pludselige skræmmeffekter til at chokere publikum, er der andre, der fokuserer på at skabe en dyb, krybende følelse af frygt gennem frygtindgydende scener, hvor karakterer f.eks. bliver tortureret eller på anden vis udsat for grufulde oplevelser.

Karakterer, der vækker frygt og væmmelse

I hjertet af enhver gyserfilm ligger en skurkekarakter, der mesterligt får os til at krumme tæer, væmmes, og fyldes med frygt. I nogle tilfælde er det uhyret eller skurken, som lever i skyggerne af vores fantasi, fordi vi, ofte ligesom filmens hovedpersoner, ikke får det at se med vores egne øjne før til sidst. Denne uvished og mystik omkring ‘det onde’ fodrer vores angst og nysgerrighed, da frygten for det ukendte ofte er det mest skræmmende element i gyserfilm.

Indlevelse, som om vi selv var tilstede

En gyserfilms magi ligger i dens evne til at skabe en så intens indlevelse, at publikum føler sig som en del af handlingen. Når filmen formår at trække os ind i en verden, hvor vi selv føler os jagtet eller konfronteret med noget farligt, opstår der en ægte følelse af skræk og frygt. Denne dybe indlevelse er nøglen til at gøre gyseroplevelsen uforglemmelig, da den efterlader os med en hjertebankende fornemmelse af at have været en del af historien selv.

Lydeffekter, der forstærker alle følelser

Lydeffekter i gyserfilm spiller en afgørende rolle for at skabe frygt og spænding på det helt rigtige tidspunkt. Disse lyde, fra knirkende døre og pludselige skrig til baggrundsmusik, der bliver højere i både volumen og tempo, vækker vores dybeste frygt og forstærker oplevelsen af uhygge. Uden lydeffekterne ville mange scener miste deres evne til at skræmme publikum. Prøv at se en gyserfilm med lyden slukket eller nedsat, og du vil hurtigt opdage, at filmens evne til at holde dig på kanten af sædet forsvinder.

Se dine gyserfilm hos Nordisk Film+

Du kan se hårrejsende gyserfilm på Nordisk Film+ med et månedligt eller årligt abonnement. Vi udskifter løbende vores film og sikrer, at du har ny, god underholdning til rådighed, hvad enten det er gysergenren, komedier eller dramaer, du har lyst til at se.