Bider du også mærke i alle de anderledes navne til babyer på TV?

Bider du også mærke i alle de anderledes navne til babyer på TV?
Bider du også mærke i alle de anderledes navne til babyer på TV?

Der er kommet et stort skift i den måde, vi navngiver vores børn på, og det er der kommet rigtig meget opmærksomhed på, både fra kommende forældre, nuværende forældre med børn samt den ældre generation. Det er dog vidt forskellige reaktioner, der kommer fra de forskellige grupper.

Udviklingen af navnene til danske børn

I gamle dage – for et par generationer siden, var det ofte de samme danskklingende navne, der gik igen. Anna, Marie, Peter, Søren og andre i samme stil var storfavoritter. SÅ kom vi i 00´erne og starten af 10´erne til en fase, hvor endnu ældre navne begyndte at poppe op igen. Det var navne som Sofia, Alberte, Jens, Bjørn og lignende – navne, som generationen før anså som ældre navne. Top 10 af pigenavne fra 2011 lyder:

 1. Emma
 2. Ida
 3. Clara
 4. Laura
 5. Isabella
 6. Sofia
 7. Sofie
 8. Anna
 9. Mathilde
 10. Freja

Dette er gamle danske navne, som var populære flere generationer før de, der er født i 2011. Særligt Emma, Sofie og Anna er navne, man hørte meget til i Morten Korch tiden, hvilket også fremgår af de danske film, der er produceret i denne generation. Der er en vis nostalgi og tilknytning til disse navne.

Nu er vi så kommet i en tid, hvor individualismen dyrkes på højt plan. Det afspejler sig også på navnene. Vi skal være internationale men samtidig unikke. Mange kommende forældre går derfor op i, at navnene også kan udtales og lyder godt på engelsk. Kigger vi på den ældre generations reaktion på de nye navne, så lyder den ofte, at det er nogle underlige navne, der vælges nu om dage, og nogle ældre har svært ved at udtale de forskellige navne.

Unikke og nye navne

Flere og flere navne er så unikke, at de ikke engang fremgår af listen over godkendte danske navne. Finder man på et navn, som ikke står på denne liste, skal der derfor ansøges om at få det godkendt, inden barnet kan døbes eller navngives. Det er ikke sikkert, at navnet bliver godkendt, blot fordi det er et godkendt navn i et andet land. Trenden kører på højeste gear hos de kendte, der har været med til at puste liv til idéen om helt unikke og individuelle navne. Her kommer et par af de kendtes navne til deres børn:

 • Kim Kardashian’s datter med navnet North West
 • Katie Price med datteren Princess Tiaamii Crystal Esther Andre
 • Jason Lee med sønnen Pilot Inspektor

Internationale navne

Da vi lever i en meget international tid, er en stor del af kommende forældre også begyndt at stræbe efter, at navnene klinger godt på engelsk. Vi både kommunikerer og arbejder på kryds og tværs af lande, så det vil være en fordel, hvis alle kan udtale og huske navnet, uden barnet som voksen skal forklare udtalen til hver eneste person, vedkommende er i kontakt med.

Er du lidt i tvivl om, hvad dit kommende barn skal hedde? Så smut forbi listen over pigenavne og se om der er et navn, der tiltaler dig, eller måske du skal opfinde dit helt eget? Husk at tænke på, at barnet skal leve med navnet og at det samtidig er et navn, som I som forældre føler passer til jeres barn. God navnejagt!

Bider du også mærke i alle de anderledes navne til babyer på TV?
Bider du også mærke i alle de anderledes navne til babyer på TV?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.